Paslaptinga ir nesunaikinama Žemės „juodoji dėžė“ papasakos ateities kartoms, kokia pasaulinė apokalipsė mus ištiko (Foto, Video)  ()

Skrydžių registratoriai, vadinami „juodosiomis dėžėmis“, padarė skrydžius lėktuvais ženkliai saugesnius, nes pateikia įrašus apie tai, kas nutiko nelaimės metu, ir pamoko, ko reikėtų vengti ateityje. Dabar tokį ekvivalentą turi ir mūsų planeta – Žemė.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Tolimame Žemės gale – kažkur atokioje Australijos Tasmanijos saloje pastatyta keista struktūra, kuri bus liudininkė ir fiksuos mums žinomą pasaulio pabaigą.

Projektas, vadinamas „Žemės juodąja dėže“ („Earth's Black Box“), yra milžiniška plieninė instaliacija, kuri netrukus bus užpildyta standžiaisiais diskais, maitinamais Saulės baterijomis, kurių kiekvienas dokumentuos ir išsaugos realiu laiku atliekamų mokslinių atnaujinimų ir analizės apie niūriausias problemas, su kuriomis susiduria pasaulis, duomenų srautą.

Informacija, susijusi su klimato kaita, rūšių išnykimu, aplinkos tarša ir poveikiu sveikatai, bus užfiksuota monolitinėje struktūroje – jei kuri nors ateities visuomenė vieną dieną atras archyvą, ji galės suprasti, kas nutiko mūsų planetai.

„Idėja yra tokia, kad jei Žemės civilizacija žlugtų dėl klimato kaitos, šis nesugriaunamas įrašymo įrenginys bus ten, kad ateities kartoms būtų iš ko pasimokyti“, – sakė viešųjų ryšių agentūros „Clemenger BBDO“ atstovas Jimas Curtisas.

 

Lygiai taip pat, kaip orlaivių „juodosios dėžės“ nėra juodos, o raudonos arba oranžinės spalvos, kad geriau išsiskirtų nuolaužose, taip ir vadinamosios Žemės juodosios dėžės 7,5 centimetro storio plieninės sienelės pasiengs rūdimis ir pakis iki rudos spalvos. Tačiau jos stogas bus padengtas juodomis Saulės baterijomis, kurios leis jai veikti dešimtmečius, kai jau seniai nebeliks bet kokio išorinio energijos šaltinio.

Viduje bus kompiuterių, saugojimo įrenginių ir baterijų bankai, į kuriuos bus atsiunčiama įvairių mokslinių duomenų ir žiniasklaidos pranešimų. Daugiausia dėmesio bus skirta anglies dioksido kiekiui atmosferoje, temperatūros rodmenims, vandenynų rūgštėjimui ir rūšių išnykimui.

Tikslas – leisti būsimiems istorikams suprasti sprendimų priėmimo procesą, kuriame iki šiol gyventi tinkamos planetos išlaikymas yra mažiau svarbus nei iškastinio kuro įmonių akcijų kainos.

Tęsinys kitame puslapyje:

Pasidalinkite su draugais
(14)
(3)
(11)

Komentarai ()