Mokslininkai pastebėjo keistą vandens savybę – lašeliai nesuledėja net ir -44 °C: kaip tai įmanoma?  ()

Kokiame šaltyje suledėja grynas vanduo? Mokykloje tikriausiai išmokote, kad magiškasis skaičius yra 0 °C. Tačiau Hiustono universiteto mokslininkai pademonstravo, kad paprastas vanduo gali likti skystas ir daug šaltesnės temperatūros, jei bus ant minkšto paviršiaus.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Vandens virtimo ledu temperatūra niekada nebuvo toks griežtas faktas. Labai daug priklauso nuo kitų faktorių, įskaitant slėgį, priemaišas ir, pasirodo, paviršių, ant kurio tas vanduo yra. Kieti paviršiai padeda vandeniui kristalizuotis, o štai minkšti kaip tik palaiko vandens skystumą.

Ledo kristalai lengviausiai formuojasi nuo kokio nors paviršiaus netobulumo. Jei kietame paviršiuje yra kokie nors įbrėžimai, ledas greičiausiai pradės augti iš tos vietos. Tačiau maži lašeliai ant lygaus minkšto paviršiaus gali išsilaikyti skysti iki -44 °C. Tiesa, šio eksperimento namuose taip paprastai neatkartosite ne tik dėl tokio sunkiai pasiekiamo šalčio.

Mokslininkai eksperimentavo su įvairaus dydžio lašeliais. Kai kurie jų buvo santykinai dideli - maždaug 100 nm skersmens. Tačiau mažiausi buvo vos 2 nm. Net ir išmatuoti tokių lašelių skystumą nebuvo lengva, tačiau naujausios technologijos jiems padėjo išsiaiškinti, kad mažiausi lašeliai ant minkšto lygaus paviršiaus išlieka skysti iki neįtikėtinai žemų temperatūrų. Tik kokia nauda iš šių žinių?

 
 

 

Mokslininkai mano, kad šią informaciją galima pritaikyti kuriant specialias dangas lėktuvams, vėjo turbinų mentėms ir kitiems paviršiams, kurių apledėjimas sukelia problemų.

login_success
Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Technologijos.lt
(59)
(2)
(57)

Komentarai ()