Stalingrado mūšio simbolis – garsusis ratu šokančių vaikų fontanas: kokia jo istorija? Panašių fontanų buvo ne vienas (Foto, Video)  ()

1942 m. rugpjūčio 23 d. Emmanuilo Jevzerikhino daryta fontano nuotrauka perteikė Stalingrado mūšio nuniokojimo mastą. Nuotraukoje matyti, kaip vaikai šoka aplink žaismingą krokodilą fone esant susprogdintiems, degantiems pastatams.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Remiantis oficialia statistika, tą dieną, kai buvo padaryta nuotrauka, per nacių antskrydžius žuvo apie 40 000 civilių. Stalingrado mūšis buvo vienas kruviniausių mūšių istorijoje, kartu su kariškiais ir civiliais žuvo beveik 2 mln. žmonių.

Žymiausias Evzerikhino vaizdas yra niūri fontano scena Stalingrado centre. Šis klasikinis įvaizdis, kuriame vaikai šoka chorovodą – Rusijoje įprastą šokį ratu, Stalingrado (dabar Volgogradas)) centre kažkada simbolizavo nekaltybę ir normalų gyvenimą.

Vaikų fontanas stovėjo aikštėje priešais pagrindinę Stalingrado traukinių stotį ir sveikino atvykstančius lankytojus su žinia apie vilčių kupiną ateitį.

 

Evzerikhino nuotrauka apvertė tą nekaltumo įvaizdį aukštyn kojomis ir pavertė fontaną karo simboliu. Fone yra miestas, liepsnojantis ir nusėtas griuvėsiais, nuniokotas kelis mėnesius trukusio bombardavimo.

Nuotraukoje kadaise šurmuliavusi miesto aikštė tuščia. Kadro centre dominuoja laisvalaikio veikla užsiimantys „vaikai“, tačiau atrodo, kad vieninteliai karą išgyvenę vaikai yra iš betono sustatyti aplink fontaną. Evzerinkhino apokaliptinėje vizijoje gyvenimas, kaip mes jį žinome, baigėsi.

 

Oficialiai pavadintas „Vaikų Chorovodu“, fontanas iš pradžių buvo įrengtas 1939 m. ir buvo paremtas Korney Chukovskio (1882–1969) eiliuota pasaka.

Tai buvo tipinis fontanas – panašių fontanų buvo ir kituose miestuose: Voroneže, Dnepropetrovske (dabar Dnipras, Ukraina), Orenburge , Kazanėje, Černigove.

Iki šių dienų neišliko nė vieno iš aukščiau išvardintų fontanų. Stalingrado fontanas išgyveno karą ir po Antrojo pasaulinio karo buvo restauruotas, tačiau 1951 m. buvo išmontuotas statant miesto centrą. Kituose miestuose fontanai taip pat buvo išmontuoti 1950-aisiais ir 1960-aisiais.

 

2013 m. rugpjūčio 23 d., minint Stalingrado mūšio 71-ąsias metines, originalioje vietoje buvo sumontuota fontano kopija. Antroji kopija 2013 metų vasarą pastatyta buvo šalia Gerhardto malūno – karo metu sugriauto pastato, kuris nebuvo atstatytas ir paliktas kaip karo paminklas.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(9)
(3)
(6)

Komentarai ()