Namų ruoša kenkia vyrų vaisingumui  (11)

Buitinių elektros prietaisų, įskaitant mikrobangų krosneles, dulkių siurblius ir plaukų džiovintuvus, generuojami elektromagnetiniai laukai mažina vyrų galimybes tapti tėvais, atskleidė JAV mokslininkų tyrimas.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Vyrams išsisukti nuo namų ruošos darbų dabar bus paprasčiau: naujo tyrimo rezultatai liudija, kad buitinių elektros prietaisų naudojimas beveik dvigubai padidina prastos kokybės spermos riziką, skelbia „Daily Mail“. Pasak Stenfordo universitete (JAV) atlikto tyrimo, kuriuo metu savanoriai buvo veikiami elektros prietaisų generuojamais elektromagnetiniais laukais, vadovo daktaro De-Kun Li, tyrėjams pirmą kartą pavyko gauti tiesioginio vyrų nevaisingumo ir elektromagnetinių laukų ryšio įrodymą.

„Kūdikio susilaukti planuojančioms poroms patarčiau kaip įmanoma vengti elektromagnetinių laukų poveikio. Nesakau, kad nereikėtų naudotis mikrobangų krosnele, tačiau ją įjungus reikėtų išeiti iš kambario ir sugrįžti tik po to, kai ji išsijungs. Buitinius prietaisus, ypač tuos, kuriuose yra elektriniai varikliai, reikia laikyti kuo toliau nuo kūno“, - sakė nevaisingumo ekspertas De-Kun Li.

Jo vadovaujami tyrėjai tyrė 149 vieno Šanchajaus (Kinija) spermos banko donorų lytinių ląstelių kokybę. Buvo nustatyta, kad 76 tirtų vyrų sperma buvo prastos kokybės – spermatozoidų judrumas ir kiekis buvo per mažas, o likusių 72 sperma buvo kokybiška. Tyrėjai neleido tyrime dalyvauti tiems savanoriams, kurių darbas buvo susijęs su aukštos aplinkos temperatūros ar chemikalų (pvz., pesticidų ar tirpiklių) poveikiu.

Tyrimo dalyvių buvo paprašyta nuolat nešiotis magnetinio lauko stiprumą fiksuojančius daviklius. Jie matavimus atlikdavo kas 4 sekundes. Davikliai būdavo įjungiami 24 valandoms – pasak tyrimo dalyvių, „tipiškomis“ dienomis, kai jų veikla darbe ir namuose būdavusi įprastinė.

Išnagrinėję gautus duomenis, mokslininkai nustatė, kad pusės tiriamųjų, kurie buvo veikiami stipresniais nei 0,16 mikroteslos magnetiniais laukais, spermos kokybė buvo iki 2 kartų mažesnė, nei tų savanorių, kurių davikliai fiksavo mažesnį nei 0,16 mkT magnetinį lauką. Taip pat paaiškėjo, kad prastos spermos kokybės pavojus išauga, kai tiriamieji yra ilgesnį laiką veikiami stipresnių magnetinių laukų.

Pasak daktaro De-Kun Li, šio tyrimo, kuris bus paskelbtas žurnalo „Reproductive Toxicology“ 2010 m. sausio mėnesio numeryje, išvados gali paaiškinti, kodėl vyrų spermos kokybė blogėja per visą praėjusį amžių. Anot jo, tai pirmasis mokslinis darbas, patvirtinantis išmatuotų elektromagnetinių laukų ir prastos vyrų sėklos ryšį.

Nors tyrimų metu nebuvo matuojami konkrečių buitinių prietaisų generuojami magnetiniai laukai, seniai žinoma, kad stipriausius sukelia elektros variklius turintys įrenginiai, rašo „Daily Mail“.

(0)
(0)
(0)

Komentarai (11)