Sukurta vakcina nuo rūkymo  (13)

D. Britanijoje sukurta į raumenis leidžiama vakcina nuo nikotino priklausomiems žmonėms netrukus gali padėti atsikratyti šios priklausomybės.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Farmacijos bendrovė „GlaxoSmithKline“ pranešė pasirašiusi sutartį su vakciną nuo rūkymo sukūrusia įmone „Nabi Pharmaceuticals“ dėl jos komercializavimo, pranešė „Telegraph.co.uk“. „NicVAX“ pavadinta vakcina neleidžia tabake esančiam nikotinui pasiekti smegenis ir aktyvuoti priklausomybę sukeliantį malonumo jausmą. Į raumenis leidžiama vakcina sukuria antikūnus, kurie prisijungia prie nikotino molekulių ir neleidžia joms patekti į smegenis.

Atlikti vakcinos tyrimai atskleidė, kad ji beveik dvigubai sumažino nesėkmingai mesti rūkyti bandžiusių žmonių skaičių. Nors rinkoje yra gana daug priemonių, padedančių atsikratyti rūkymo, jų poveikio rezultatai labai skiriasi. JAV Plaučių asociacijos duomenys liudija, kad iki 90 proc. rūkalių, vienaip ar kitaip bandžiusių atsikratyti priklausomybės nuo nikotino, per vienerius metus vėl pradeda rūkyti.

Tačiau su „NicVAX“ savybe kurti specifinius antikūnus siejamos didelės viltys – jeigu vakcinos tobulinimas vyks sėkmingai, ji galės nuo rūkymo keliamų ligų ir priešlaikinės mirties visame pasaulyje apsaugoti milijonus žmonių, teigiama pranešime. Komercinės šios vakcinos perspektyvios vertinamos labai rimtai: pranešama, kad „GlaxoSmithKline“ sutiko vakcinos kūrėjams sumokėti 296 mln. svarų sterlingų.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: TV3
TV3
(1)
(0)
(0)

Komentarai (13)