Lietuvoje plintanti gripo epidemija: nuo nepagrįstos panikos iki medikų prognozių (Video)  (11)

Lietuvoje sparčiai plintanti gripo epidemija sukėlė daug rūpesčių medikams, kurie ramindami gyventojus tvirtina, jog panikuoti neverta, tačiau atsainiai numoti ranka į kartu su paprastu gripu plintančio H1N1 viruso sukeliamų komplikacijų pavojų irgi nereiktų.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Nors gripo epidemija prasidėjau jau dabar, Valstybinės visuomenės sveikatos priežiūros tarnybos direktoriaus Vytauto Bakasėno teigimu, gripo epidemija savo piką Lietuvoje turėtų pasiekti gruodžio viduryje arba sausio pradžioje.

Nežiūrint to, jog epidemija tik prasideda, bijodami susirgti ir galimų ligos komplikacijų žmonės iš vaistinių šluote iššlavė antivirusinius vaistus „Tamiflu“ ir „Relenza“. Sezoninio ir pandeminio gripo išsigandusių gyventojų nesustabdė nė tai, kad, pavyzdžiui, už „Tamiflu“ pakuotę teko mokėti 120 ar net 140 litų. Šio vaisto gamintojo deklaruota kaina, kuria jis tiekiamas į rinką, yra 70 litų. Tai reiškia, kad preparato antkainis, neskaitant pridėtinės vertės mokesčio (PVM), siekia maždaug 40 procentų. Vaisto kainą sudaro deklaruota gamintojo kaina, didmenininko antkainis, jį parduodančių vaistinių antkainis ir PVM.

Priminsime, jog piktnaudžiauti vaistais nedera - Europoje ir visame pasaulyje didėja atsparumas antibiotikams dėl pernelyg dažno jų naudojimo, tad medikai siūlo juos gerti tik prasidėjus komplikacijomis.

Nors gydytojai ragina žmones nepanikuoti, Kauno medicinos universiteto klinikų (KMUK) medikai neslepia, kad ligoniai tiesiog plūsta į priimamąjį. Taip pat KMUK atstovai patvirtino, kad kiaulių gripas nustatytas vos vieno mėnesio sulaukusiai mergytei. Trečiadienį kiaulių gripas pasiglemžė ir pirmąją auką, o KMUK medikai konstatavo, kad šiuo atveju buvo bejėgiai ką nors pakeisti.

Valstybinė visuomenės sveikatos priežiūros tarnyba prie Sveikatos apsaugos ministerijos parengė atsakymus į dažniausiai užduodamus klausimus apie kiaulių gripą:

Kaip užsikrečiama kiaulių gripu?

Kiaulių gripo virusas plinta kaip ir žmonių gripo virusas – oro lašeliniu būdu kosint ar čiaudint. Taip pat galima užsikrėsti liečiant virusais užterštus daiktus. Užsikrėsti galima nuo kiaulių. Virusas perduodamas žmogaus žmogui.

Užsikrėtę žmonės kitus užkrėsti gali pradedant viena diena prieš atsirandant simptomams ir iki 7 dienų, kai jie jau serga. Taigi virusu užkrėsti galima dar nežinant kad sergi ir jau sergant. Mažesni vaikai virusą skleidžia ilgiau nei suaugusieji.

Kaip minėta, kiaulių gripo virusu galima užsikrėsti ir liečiant daiktus, ant kurių yra viruso. Kiaulių gripo virusas aplinkoje (ant kavinių stalų, durų rankenų, suolų ir t.t.) būna gyvybingas apie 2 val. ar net daugiau. Virusas į organizmą patenka, kai nešvariomis rankomis paliečiama burna, nosis, akys. Apsisaugoti nuo gripo šiuo atveju padeda dažnas rankų plovimas.

Kokie kiaulių gripo simptomai?

Inkubacinis periodas 1-4 dienos, retai būna iki 7 dienų. Pasireiškia ūmiai. Naujojo gripo simptomai yra lygiai tokie patys kaip ir paprasto gripo:

  • Karščiavimas daugiau kaip 37.8°C;
  • Kosulys;
  • Gerklės skausmas;
  • „Kaulų laužymas“;
  • Sloga arba užgulusi nosis;
  • Galvos skausmas;
  • Šaltkrėtis;
  • Silpnumas ir nuovargis;
  • Rečiau gali būti viduriavimas, vėmimas;

Skubios medicininės pagalbos reikia, jei jaučiamas dusulys, pilvo ir/ar krūtinės skausmas ar spaudimas, staigus galvos svaigimas, sąmonės aptemimas, sunkus ar užsitęsęs vėmimas.

Reikėtų atkreipti dėmesį, jei vaikas pradeda greitai kvėpuoti ar dusti, pasikeičia odos spalva, negeria pakankamai skysčių, pasidaro neramus arba atvirkščiai, apatiškas, gripo simptomai pasikartoja kartu su karščiavimu ir kosuliu, atsiranda išbėrimų.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai (11)

Susijusios žymos: