Vandenyno gelmėse slepiasi daugybė "egzotiškų" gyvūnų (Video)  (18)

Ką gautume aštuonkojį sukryžminę su drambliu? Gautume aštuonkojį, kurį mokslininkai pravardžiuoja „gelmių Dumbo“, pagal garsų Walto Disney‘aus animacinį filmą apie drambliuką. Tai tik vienas iš nuostabą keliančių gyvūnų, kuriuos jau aptiko projekte „Jūrų gyvybės surašymas“ dalyvaujantys mokslininkai.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Niekada iki šiol žmogaus akis nebuvo mačiusi šio keisto aštuonkojo su dramblio ausimis, nes jis gyvena itin giliai jūrų gelmėse. Jūros biologai atrado šį beveik dviejų metrų ilgio gyvūną ties Atlanto Vidurio kalnagūbriu, siekdami surašyti ir pavadinti visus jūrinius gyvūnus.

Iš viso buvo surastos17,650 rūšys, gyvenančios giliau nei 200 metruose po vandeniu, tokiame gylyje, kur nebeprasiskverbia šviesa ir negali vykti fotosintezė. Mokslininkai buvo nustebinti tokia gyvūnijos įvairove vandenyno gelmėse. Net ir pačiame dugne buvo rasta gyvybės.

Tarp keisčiausių atrastų gyvūnų, mokslininkai išskyrė aštuonkojį su dramblio ausimis, kurį juokaudami pavadino animacinio personažo drambliuko „Gelmių Dumbo“, dėl didelių ausų, kurios jam padeda plaukti.

Kitas atrastas gyvūnas laikinai pavadintas „laukine kate“ ('wildcat') – jūrinis kirminas, kuris buvo rastas Meksikos įlankoje, besimaitinantis žaliavine nafta. Kuomet mokslininkai jį ištraukė iš dumblo, skylėje buvo pilna naftos, kuri tuoj pat ėmė bėgti ir iš gyvūno vidaus. Taip pat mokslininkai Meksikos įlankoje rado permatomą jūros ežį bei daugybę kitokių mūsų akiai neįprastų gyvūnų.

Daktaras Robertas Carney iš Luizianos valstijos universiteto sakė: „Mums sunku suprasti iš kur vandenyno gelmėse gali būti tokia didelė gyvūnijos įvairovė. Kad galėtų išgyventi tokiame gylyje, gyvūnams reikia prisitaikyti prie sudėtingų sąlygų. Tokia didelė jų įvairovė mums parodo, kad tokių prisitaikymo būdų yra daugybė.

Dauguma iš dugno surinktų gyvūnų buvo iki šiol dar nežinomi (apie 50-85%). Pavyzdžiui, iš 680 pavyzdžių išgriebtų iš pietryčių Atlanto tik septynis mokslininkai galėjo identifikuoti. Mokslininkai teigia, kad gelmių gyvūnija yra mažai tyrinėta, nors tai viena didžiausių Žemės ekosistemų.

Tyrimams jie naudojo specialius robotus, grąžtus ir tralų tinklus. Mokslininkai tyrimą pradėjo 2000 metais, o jis turėtų būti baigtas iki 2010 metų lapkričio.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: alfa.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai (18)