Kinija Mėnulyje statys observatoriją (Video)  (9)

Artėja naujas Kinijos vykdomos Mėnulio tyrimų programos, kuria siekiama per 15 metų išlaipinti jame kinų astronautus, etapas. Į Mėnulį kinai ruošiasi paleisti antrąjį savo palydovą, po to atveš mėnuleigį, statys observatoriją ir galiausiai išlaipins savo astronautus.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Pekine vykstančioje Tarptautinėje kosminių informacijos technologijų konferencijoje pirmojo Kinijos paleisto Mėnulio palydovo vyriausiasis konstruktorius Ye Peijianas pranešė, kad 2010 m. spalio mėnesį Kinija pasiųs į Mėnulį antrąjį savo kosminį zondą .

Be to, pasak jo, Kinijos mokslininkai ir inžinieriai jau bando būsimojo mėnuleigio „Chang'e-3“ prototipą. Šis aparatas Mėnulio paviršiuje bus nuleistas iki 2013 metų, praneša „ChinaDaily.com“.

Ye Peijiano teigimu, kitų metų spalį paleistas antrasis Kinijos Mėnulio palydovas „Chang'e-2“ mokslininkams suteiks didesnių tyrinėjimų galimybių, nei pirmasis šios šalies Mėnulio zondas „Chang'e-1“. Šis aparatas buvo sėkmingai paleistas 2007 m., o 2008 m. sausį perdavė į Žemę pirmąsias Mėnulio paviršiaus nuotraukas. Na, o šių metų kovo mėnesį „Chang‘e-1“ kontroliuojamo kritimo metu įsirėžė į Mėnulio paviršių. Taip buvo baigta šio zondo programa.

„Chang'e-2“ orbita bus 100 kilometrų arčiau Mėnulio paviršiaus, nei „Chang'e-1“, jame bus geresni moksliniai prietaisai. Dėl to tikimės gauti daugiau ir kur kas tikslesnių mokslinių duomenų“, - sakė jis dienraščiui.

Nors „Chang'e-2“ buvo kuriamas kaip pirmojo Kinijos Mėulio zondo dubleris, Kinijos kosmoso tyrimų agentūros specialistai jį techniškai patobulino: jame įrengta kur kas didesnės raiškos CCD technologijos vaizdo kamera, nauji moksliniai prietaisai.

Pasak leidinio, po metų prasidėsiančios „Chang'e-2“ misijos metu bus ruošiamasi naujo Kinijos Mėnulio zondo, atgabensiančio į jį pirmąjį kinų gamybos mėnuleigį „Chang'e-3“, tyrimų programai. „Chang'e-3“ į Mėnulį turėtų atskraidinti raketa nešėja „Long March 3B“, kurią iš Xichango kosmodromo planuojama paleisti dar iki 2013 metų.

Kinijos kosminės programos atstovų teigimu, šio mėnuleigio prototipo gamyba patvirtino, kad „Chang'e-3“ kūrėjai įveikė visas technines kliūtis.

Pranešama, kad pirmasis Kinijos mėnuleigis bus nuleistas į Mėnulio Vaivorykščių įlanką (Sinus Iridium). Mėnuleigis tirs šio regiono geologinę struktūrą ir ieškos naudingųjų resursų. Kinijos mokslininkai tikisi, kad „Chang'e-3“ projektas padės ištirti vidinę Mėnulio struktūrą ir prisidės prie automatinės observatorijos Mėnulyje statybos programos.

Anksčiau buvo skelbiama, kad nuo „Chang'e-3“ modulio atsiskyręs pirmasis Kinijos mėnuleigis Mėnulio paviršiuje darbuosis 3 mėnesius. Energiją jam tieks radioizotopų generatorius, kuris turėtų apsaugoti mėnuleigio įrangą nuo naktimis Mėnulyje spaudžiančio daugiau nei 200 laipsnių šalčio.

„Chang'e-2“ ir „Chang'e-3“ projektai sudaro antrąją Kinijos vykdomos Mėnulio tyrimo programos dalį. Trečioji prasidės iki 2017 m., kai į Mėnulį bus paleistas kosminis aparatas paviršiaus uolienų pavyzdžiams paimti ir pargabenti į Kiniją. Galiausiai Mėnulio programą tyrėtų vainikuoti kinų astronautų išsilaipinimas, kuris turėtų įvykti per artimiausius 15 metų.

Įdomu, kad į vadinamąsias „Mėnulio lenktynes 2.0“ veržiasi ir Kinijos kaimynė Indija: prieš kelias dienas Indijos kosmoso tyrimų organizacijos (ISRO) pirmininkas daktaras K. Radhakrishnanas pareiškė, kad artėja diena, kai Indijos astronautai pasieks Mėnulio orbitą. Pasak jo, antrasis Indijos Mėnulio palydovas „Chandrayan-2“ bus paleistas 2013 metais, be to, į Mėnulį artimiausiais metais planuojama atgabenti ir pirmąjį Indijos mėnuleigį.

Šiame vaizdo siužete pristatoma Kinijos Mėnulio tyrimų programa.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: TV3
TV3
(1)
(0)
(1)

Komentarai (9)