Po ledu klestinti McMurdo sąsiaurio gyvybė (Video)  (8)

Jei manėte, jog metro ilgio mėsėdžiai kirminai ir mėsą valgančios jūrų žvaigždės pasitaiko tik mokslinėje fantastikoje, tada sveiki atvykę į šiurpų Antarktidos McMurdo sąsiaurio pasaulį. Nepaisant ledinės temperatūros, sekliuose vandenyse gausu gyvybės. Čia juostiniai kirminai (lot. Nemertea) ir penkiakojės jūrų žvaigždės ropoja dugnu ieškodami maisto.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Šis video yra ištrauka iš vieno ambicingiausių "BBC Life" projektų. Kadrų seka buvo filmuojama po Roso jūros amžino įšalo ledo danga. Jūros žvaigždės ir Nemertea kirminai juda labai lėtai, todėl filmuotojų komandai teko tam tikrais laiko intervalais fotografuoti stebimo vaizdo kadrus, o juos sujungus į vientisą seką, gyvūnų judesys tapo matomas žmogaus akiai. Sudėtingiausia proceso dalis buvo patalpinti reikiamą įrangą po dviejų su puse metrų storio ledo sluoksniu. Visi reikiami komponentai į vandenį buvo panardinami pro specialiai išgręžtą skylę lede, ir jų veikimą teko be perstojo stebėti. Kol filmavimas buvo baigtas, komandai teko atlikti iš viso 100 įrangos panardinimo ciklų.

Pasirodo, jog šaltuose ir tamsiuose McMurdo sąsiaurio vandenyse gyvybė tiesiog klesti. Sutvėrimai čia auga itin lėtai, tačiau tai reiškia, jog jų gyvenimo trukmė yra ilga, o jų matmenys - dideli. Jie susibūria į skaičiumi nuostabą keliančias "minias". Iki trijų metrų ilgio užaugantys mėsėdžiai kirminai, raudonosios jūrų žvaigždės ir raudonieji jūrų ežiai kilimu padengia visą jūros dugną. Didelis jų skaičius paaiškinamas labai paprastai: jie skuba prie mirusio jūrų ruonio jauniklio. Šis maisto šaltinis tinka visiems jūros dugno sutvėrimams, ir tokia laimė jiems nusišypso galbūt kartą per 10 metų. Maitintis tokių matmenų grobiu yra sudėtingas darbas. Jūrų žvaigždės, pavyzdžiui, per savo burnas išverčia savo skrandžius, ant ruonio kūno išpila skrandžio sultis, kurios tirpdo ruonio audinius. Žvaigždės susidariusį skystį susiurbia tarsi savotišką sriubą. Tačiau visam tam reikia laiko. Šie maitėdos puotaus visą vasarą, kol iš ruonio liks tik plikas skeletas. Kaip tai vyksta žiūrėkite video.

 

 

(0)
(0)
(0)

Komentarai (8)