Lietuvos pramonės našumui kelti – nauja lazerių laboratorija  (14)

Vilniaus universitetas ir Fizikos institutas steigia naują lazerinio makroapdirbimo laboratoriją. Laboratorijoje bus sukurtos sąlygos šalies įmonėms išbandyti lazerių technologijas ir kartu su mokslininkais ieškoti sprendimų, kaip šias technologijas diegti gamyboje.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

„Iki šiol tokios laboratorijos Lietuvoje neturėjome. Į naująją laboratoriją kviesime pramonės atstovus ir kartu spręsime praktinius gamybos modernizavimo klausimus. Mūsų tikslas – aktyvus mokslo ir verslo bendradarbiavimas, diegiant inovacijas ir taip didinant šalies apdirbamosios pramonės našumą“, – teigė Lazerių ir šviesos mokslo ir technologijų asociacijos prezidentas, Vilniaus universiteto profesorius Algis Piskarskas.

Planuojama, kad laboratorija užims 200 kv. m. plotą, bus įsigyta 3,8 mln. litų vertės nauja įranga. Laboratorijos kūrimą numatyta finansuoti iš Europos Sąjungos lėšų, skirtų „Saulėtekio slėnio“ programai. Dalį įrangos jau 2010 m. ketinama įdiegti Savanorių prospekte esančiame Fizikos instituto korpuse, kitą įrangą – Vilniaus universiteto Lazerinių tyrimų centre.

„Negalime laukti, kol po 4 metų bus pastatyti nauji „Saulėtekio slėnio“ pastatai. Jeigu norime, kad šalies pramonė būtų konkurencinga, taikomuosius mokslinius tyrimus turime pradėti nedelsiant“, – sakė Fizikos instituto direktorius profesorius Vidmantas Remeikis.

Laboratorija įsigis jau visiškai veikiančias pramonines lazerines medžiagų makroapdirbimo sistemas. Fizikos institute bus įdiegtos dvi unikalios lazerinės sistemos: pirmoji, naudojanti galingą šviesolaidinį lazerį, bus skirta medžiagų trimačiui pjovimui ir virinimui, antroji, lazerinio kietinimo sistema, leis kurti sudėtingas detales iš plastiko miltelių. Vilniaus universiteto Lazerinių tyrimų centre planuojama įrengti daugiafunkcį lazerinio apdirbimo įrenginį, skirtą ženklinti, graviruoti ir ploniems lakštams lazeriu pjaustyti.

Lazerinio makroapdirbimo laboratorija bus bendros prieigos centras. Jame tyrimus galės atlikti visi šioje srityje dirbantys šalies mokslininkai ir tyrėjai. Pasitelkus naujas medžiagų apdirbimo sistemas, bus atliekami taikomieji tyrimai, kartu su pramonės atstovais išbandomos naujosios technologijos.

Laboratorijoje taip pat ketinama ruošti lazerinio apdirbimo specialistus, vykdyti doktorantūros studijas. Pasak profesoriaus A. Piskarsko, tik pradėjus sistemingai ruošti lazerinio apdirbimo specialistus galima tikėtis, kad inovacijų apdirbamojoje pramonėje diegimas bus sklandus.

Lietuvos pramonėje daugėja sričių, kuriose lazerių technologijos taikomos ir diegiamos. Šalyje veikia apie 30 metalo lakštams pjauti skirtų lazerinių sistemų, plačiai naudojamas taškinis suvirinimas impulsiniais kietojo kūno lazeriais. Iki šiol Lietuvos lazerių klasteriui atstovaujančios mokslo institucijos ir įmonės rengdavo seminarus, skirtus pramonės atstovams, kurie gamyboje naudoja ar potencialiai gali naudoti lazerių technologijas.

Lazerinio makroapdirbimo laboratorija priklausys „Saulėtekio slėnyje“ kuriamam Fizinių ir technologijos mokslų centrui. Iš viso šiame centre veiks keturi nauji lazerių ir šviesos technologijas plėtojantys padaliniai. Siekiant laiku panaudoti Europos Sąjungos paramą, centro Technologinės plėtros baras bus kuriamas Savanorių prospekte esančiame Fizikos institute, kuriame ES struktūrinių fondų lėšomis 2004–2006 m. buvo įrengtas laboratorinis korpusas.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(1)
(0)
(1)

Komentarai (14)