Dubajus: kaip rojus tampa ekonomikos pragaru  (16)

Iki praėjusios savaitės Dubajus buvo laikomas prabangos, blizgesio ir bet kokių svajonių įgyvendinimo vieta. Tačiau praėjusią savaitę žinia apie Dubajaus emyratų nekilnojamojo turto krizę šį vaizdą, regis, sunaikino. Dabar tai vieta, kur daugybė pasaulio įžymybių prarado milijonus, o prabanga tampa tik žlugusia iliuzija.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Kaip rašoma leidinyje „The Independent“, dar visai neseniai Dubajus buvo laikomas pasauline prabangos sostine. Čia kūrėsi niekur pasaulyje dar neregėti prekybos centrai su 1200 parduotuvių ir akvariumu, kuriame plaukioja 400 ryklių, dirbtinės salos, neįtikėtini dangoraižiai kilo stulbinančiu greičiu, atvykėliai lyg niekur nieko mokėdavo po 4 tūkst. eurų už naktį, o pasaulinės įžymybės atvykdavo ieškoti prabangių nuotykių.

Dubajus virto vieta, kur pasilinksminti atvažiuodavo Rusijos mafijozai, Bolivudo kino žvaigždės, britų futbolo žaidėjai ir Holivudo įžymybės. Į nekilnojamąjį turtą čia investavo Davidas Beckhamas, Michaelas Owenas, kalbama, jog namus čia nusipirko ir Bradas Pittas bei Denzelis Washingtonas. Paris Hilton čia filmavo realybės šou. Jame vienas šeichas sakė: „Po dešimties metų čia gyvens tik turtingi ir įžymūs žmonės“. Į klausimą, o kaipgi su patarnautojais, jis atsakė tikįs, jog šį darbą tuomet atliks robotai.

Su Vakarų pinigais atėjo ir Vakarų kultūrinės normos. Nors čia yra laikomasi griežto požiūrio į alkoholį, viešbučių baruose jo galima įsigyti be didesnių problemų. Kol musulmonai šventą dieną praleisdavo šventyklose, atvykėliai čia lėbaudavo iki nukritimo.

„Dubajus vis augo ir augo, nors niekas pernelyg nekreipė dėmesio į planavimą. Jis buvo pasmerktas žlugti: joks miestas ar regionas negali išlaikyti tokio augimo, ypač kai tokio augimo varikliu buvo nafta, kurios atsargos pamažu senka. Finansinė krizė tiesiog sustiprino ankstesnes struktūrines ekonomikos problemas“, – rašoma „The Independent. “

Burbulas sprogo praėjusią savaitę, kai visą pasaulį apskriejo žinia, jog Jungtinių Arabų Emyratų statybos įmonės „Nakheel“ ir ją valdanti bendrovė „Dubai World“ paprašė kreditorių pusei metų įšaldyti skolas – jos siekia beveik 60 mlrd. JAV dolerių. Tiesa, didele staigmena tai neturėjo tapti – apie problemas buvo kalbama ir anksčiau.

Būtent „Dubai World“ buvo laikomas Dubajaus ekonominės plėtros simboliu. Jos projektai stebino užmojais – dirbtinė sala Persų įlankoje – Džumeiros palmė, 300 salų archipelagas. Tačiau šie projektai taip ir nebuvo baigti, o į juos investavę žmonės dabar – nežinioje. Tarp jų minimos ir žvaigždės (futbolininkas Davidas Beckhamas ir kiti), milijardus skolino tokie žinomi bankai kaip HSBC – dabar gali būti, jog jie praras nemažą investicijų dalį.

Ši žinia pastarosiomis dienomis pasaulyje sulaukia vis daugiau kalbų. Gali būti, kad „Dubai World“ problemos turės įtakos visam Dubajaus verslui – emyratą slegia 800 mlrd. JAV dolerių skola, kuriai padengti Dubajus jau kreipėsi finansinės paramos. Dubajaus finansų ministerijos generalinis direktorius Abdulrahmanas Al Salehas pareiškė, kad Dubajaus emyratas neprisiima garantijų už „Dubai World“ skolas. Vakarų investuotojus turėjo kiek nuraminti ir žinia apie atleidžiamus įtakingus pareigūnus, kurie daug prisidėjo prie nekilnojamojo turto plėtros Dubajuje.

Tačiau tai ekonomistų nenuramina. Šiuo metu daug diskutuojama, ar po šio nuosmukio Dubajus atsigaus, ar tai bus dvigubos V formos kritimas – kai po šio nuosmukio ir atsigavimo laukia dar vienas kritimas.

„The Independent“ rašo, kad daugeliui gali būti nesuprantama, kaip vos 1,5 milijono žmonių ekonomika gali sukelti tokį nerimą visame pasaulyje. Tačiau geriau patyrinėjus matyti, jog Dubajus smarkiai susijęs su daugeliu kitų didžiųjų šalių ekonomikų – ypač su Didžiosios Britanijos. Tad tokie "krestelėjimai" nuvilnyja per visą pasaulinį ekonomikos vandenyną.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: 15min.lt
(0)
(2)
(-2)

Komentarai (16)