Superlaidumas galėtų būti pasiekiamas ir kambario temperatūroje?  (0)

JAV fizikos teoretikai pasiūlė idėją, kaip būtų galima pasiekti superlaidumo būseną kambario temperatūroje su dabartinėmis medžiagomis. Nors siūlomas metodas turi savų trūkumų, tačiau tai galėtų būti tikru išsigelbėjimu technologams, jeigu mokslininkams nepavyktų tiesiogiai sukurti tokių medžiagų.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

San Diego universiteto (UCSD) fizikos teoretikai iškėlė hipotezę, jog superlaidumui pasiekti nebūtina iki labai žemų temperatūrų atšaldyti visą laidininką – norimam efektui pasiekti galėtų pakakti ir nedidelių jo zonų atšaldymas.

Šiuo metu taip vadinami aukštatemperatūriniai superlaidininkai dirba tik nuo -138 °C. Tačiau techniškai pasiekti net ir tokią temperatūrą yra labai sudėtinga. Uždavinys žymiai supaprastėtų, jeigu reikėtų atšaldyti ne visą laidininką, o tik jo dalį – būtent tai ir siūlo fizikai Yonatan Dubi ir Massimiliano Di Ventra.

 

Tam, kad ši idėja būtų įgyvendinta praktiškai, reikia sukurti idealios kristalinės struktūros laidininką. Tokiu atveju elektronai šiuo laidininku judėtų be jokių kliūčių net ir esant kambario temperatūrai. Vadinasi, norint jog superlaidumas kambario temperatūroje pasireikštų toje medžiagoje, kuri šią savybę paprastai turi tik -193 °C, reikia kelis jos fragmentus atšaldyti iki -253 °C. Mokslininku nuomone, kuo bus žemesnė šių fragmentų temperatūra, tuo mažiau jų reikės.

 

Teorinis fizikų darbas bus publikuotas žurnale Physical Review B. Na, o jo darbinę versiją galima peržiūrėti puslapyje arXiv.org.

Jeigu mokslininkams pavyktų išspręsti superlaidumo problema kambario temperatūroje, tai būtų milžiniškas technologijų žingsnis į priekį, atversiantis didžiules galimybes tolesniam mokslo ir inžinerijos vystymuisi.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai (0)

Susijusios žymos: