Moterų padėtis Afganistane yra pasibaisėtina  (15)

Afganistane gyvenančių moterų padėtis yra viena blogiausių visame pasaulyje. „Human Rights Watch“ skelbia, kad šalyje yra plačiai paplitęs smurtas prieš moteris, o šalies valdžia nesugeba apsaugoti jų nuo tokių nusikaltimų kaip prievartavimai ar žmogžudystės.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Organizacija teigia, kad afganių padėtis yra itin bloga kiekvienoje srityje.

„Moterys nesieks pagalbos bijodamos policijos piktnaudžiavimo ir korupcijos, besibaimindamos smurto vykdytojų keršto“ – teigiama 96 puslapių ataskaitoje "We Have the Promises of the World: Women's Rights in Afghanistan", kuri buvo sudaryta remiantis 120 interviu, atliktų su skirtingose Afganistano vietose gyvenančiomis moterimis.

Afganistanas yra itin konservatyvi musulmoniška valstybė, kurioje moterims grįžti į darbą ir mokslus buvo leista tik po 2001 metais įvykdytos JAV karinės invazijos.

„Nors nuo 2001 iki 2005 metų moterų teisių padėtis judėjo pozityvia kryptimi, tai dabar ji yra negatyvi daugeliu aspektų. Tai – konservatyvių lyderių, siekiančių atimti iš moterų jų pamatines teises, galios atspindys“ – teigiama ataskaitoje.

Ataskaitoje pasakojama apie atvejus, kai vyriausybė suteikė malonę prievartautojams, mergaitės ir moterys būdavo įkalinamos už pabėgimą iš namų, prievartavimų aukos būdavo apkaltinamos svetimavimu. Be to, ne viena moteris buvo viešai nužudyta.

Ataskaita paviešinta prabėgus savaitei nuo to laiko, kai Jungtinės Tautos pareiškė, kad smurtas prieš moteris ir jų prievartavimai yra didžiulė šalį slegianti problema.

Kai 2004 metais Hamidas Karzai buvo pirmą kartą išrinktas prezidentu, jis ministrėmis paskyrė 3 moteris. Po 5 metų paskutinioji vyriausybėje likusi ministrė vadovauja Moterų reikalų ministerijai.

Ataskaitoje teigiama, kad moterų teises smarkiai apriboja tai, kad H. Karzai valdžia yra itin priklausoma nuo buvusių karo vadų. Teigiama, kad paskutiniuoju metu išpuolių prieš moteris šalyje tik daugėja.

Apie kai kuriuos smurto išpuoliuos prieš moteris mes jau esame rašę, tačiau tai ne vien musulmoniško pasaulio bėdos. Smurtas prieš moteris aktualus visame pasaulyje - tame tarpe ir pas mus, Lietuvoje. Apie tai galite paskaityti prieš kelias dienas "Lietuvos žinių" parengtą straipsnį "Moterų pragaras - vyrų smurtas". Amžius lyg ir XXI, tačiau kai kurios gyvenimo istorijos tarsi iš gūdžių viduramžių...

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: TV3
TV3
(0)
(0)
(0)

Komentarai (15)