Mažiausios pasaulyje orchidėjos žiedai - vos 2,1 milimetro pločio  (0)

Šios orchidėjos žiedo plotis yra vos 2,1mm - maždaug tiek vidutiniškai užima vienas teksto simbolis kompiuterio ekrane. Jos žiedlapiai yra permatomi, nes jų storis - tik viena ląstelė.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Botanikams, kurie tik dabar Ekvadore rado naująją gėlės rūšį, galima atleisti vien dėl mažyčių augalo matmenų. Orchidėja priskiriama Platystele šeimai, kurią daugiausia sudaro miniatiūriniai augalai.

Amerikietis mokslininkas Lou Jost smulkią gėlytę ardo atsitiktinai, tarp didesnio augalo šaknų, kurį jis parsivežė iš rytiniuose Anduose esančio Cerro Candelaria gamtos rezervato. "Pastebėjau, jog tarp šaknų buvo mažytis augalas, ir supratau, jog jis yra daug įdomesnis nei didesnė orchidėja", prisimena mokslininkas. "Paprastai geriausias būdas nustatyti, kuriai rūšiai priklauso orchidėja, yra paprastas jos apžiūrėjimas - to pakanka netgi norit įsitikinti, ar tai yra žinoma, ar nežinoma mokslui rūšis".

Tai jau 60-oji Lou Jost per praėjusį dešimtmetį rasta nauja orchidėjų rūšis. Šiuo metu tyrinėtojas dirba Ekvadoro EcoMinga fonde, prižiūrinčiame anksčiau minėtą gamtos draustinį. "Naują rūšį rasti visada džiugu. Žmonės mano, jog viskas jau atrasta, tačiau išties neatrastų dalykų yra daug daugiau", sako mokslininkas. Šioje Pietų Amerikos šalyje per pastaruosius 100 metų yra rasta daugiau kaip 1000 skirtingų orchidėjų rūšių, nes būtent per šį laikotarpį žmogui tapo pasiekiami daug nuošalesni geografiniai regionai.

(0)
(0)
(0)

Komentarai (0)