Siūloma riboti Antarktidos regiono laivybą ir turistų srautus  (2)

Antarktidos teritorijas valdančios valstybės nori sustiprinti į šį ledo žemyną plaukiančių laivų kontrolę, sumažinti turistų skaičių ir išvengti gresiančių nelaimių.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Nepaliesta Antarktidos gamta, nenuspėjamos ir ekstremalios oro sąlygos, neištirtos teritorijos ir didelis atstumas iki žmonių gyvenamų vietovių ypač pavojingas laivams bei kelia didelių problemų nelaimės atveju pagalbą suteikti turintiems gelbėtojams.

Praeityje į Antarktidą plaukti buvo leidžiama tik mokslinius tyrimus atliekantiems laivams, atgabendavusiems tyrėjus ar jiems reikalingas atsargas. Tačiau pastaraisiais metais transporto srautai į šį žemyną suintensyvėjo, mat išvysti tyrlaukį pageidauja vis daugiau turistų.

2008 metais Antarktidoje apsilankė 45 tūkst. turistų, ir tai patvirtina pastaraisiais metais stebimą lankytojų skaičiaus augimo tendenciją. Beveik visi jie atkeliauja laivais, galinčiais sutalpinti iki 1 tūkst. keleivių, bei kartu atsigabenančiais tonas mazuto, chemikalų ir šiukšlių, galinčių regioną užteršti.

Nors egzistuojančios taisyklės reguliuoja, kur turi būti metamos šiukšlės, kaip turistai turėtų elgtis netoli gyvūnų veisimosi vietų, jokie formalūs kodeksai nereguliuoja laivybos, kuro naudojimo ir gabenimo. Tik keleto į Antarktidą atplaukiančių laivų korpusai yra specialiai sutvirtinti, kad atlaikytų ledus, mažai juose plaukiojančių įgulos narių turi patirties vedant laivus aplink ledkalnius.

Už Antarktidos politiką atsakingas Naujosios Zelandijos užsienio reikalų ministerijos atstovas Trevoras Hughesas teigia, jog visų Antarktidos sutartį pasirašiusių šalių ekspertai pageidauja griežtų taisyklių, reguliuojančių laivybą ir turizmą šiame žemyne.

„Be reglamentavimo sulauksime katastrofos, kuomet žus daugybė žmonių, nafta liesis į aplinką, o lizduose matysime mazuto nunuodytus pingvinus”, – teigė jis.

Naujoji Zelandija – viena iš dešimties Antarktidos sutartį iniciavusių šalių. Šį dokumentą taip pat pasirašė JAV, Rusija, Didžioji Britanija ir kitos šalys, taip pat pasisakančios už laivybą reglamentuojančių taisyklių nustatymą.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: lrt.lt
lrt.lt
(1)
(0)
(1)

Komentarai (2)