Iššifruotas 3000 metų senumo molinės lentelės tekstas  (3)

Archeologui Timothy Matney ir jo kolegoms pavyko iššifruoti archeologinių kasinėjimų metu rastos molinės lentelės tekstą. Šis radinys priklausė Asirijos imperijai ir saugojo prieš 3000 metų išleistą įsaką deportuoti dalį imperijos gyventojų į kitus tuometinės valstybės regionus.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Prieš 3000 metų gyvavusi Asirijos imperija kontroliavo didžiąją dalį regiono tarp Viduržemio jūros ir Persų įlankos. Specialia lazdele-rašikliu įspaustą tekstą sauganti lentelė rasta 2009 metų vasarą senoviniuose rūmuose, šiandieninės pietryčių Turkijos teritorijoje.

Tokias molines lenteles vėlyvajame geležies amžiuje (apytiksliai devinto amžiaus prieš Kristų pabaiga - septintojo amžiaus prieš Kristų vidutys) rūmų raštininkai naudojo kasdieniams valstybės reikalams registruoti. Tačiau šios kasdienės smulkmenos gali atverti duris į visą Asirijos vyriausybės struktūros "atkodavimą" ir gali suteikti informacijos apie asmenis, kurie užsiėmė imperijos reikalų tvarkymu, teigia ekspertai. 

Akron universiteto archeologo Timothy Matney vadovaujama tyrinėtojų komanda daugiau nei dešimtmetį kasinėja masyvius molinių plytų rūmus, kadaise priklausiusius imperijos Tushan provincijos valdovui. Rūmų liekanos rastos Ziyaret Tepe mieste-tvirtovėje. Tai buvo vienas trijų miestų-tvirtovių, kuriuos asirai pastatė ties šiaurine jų imperijos siena, ant Tigro upės krantų. Šie urbanizuoti administraciniai centrai asirams sudarė sąlygas saugiai eksploatuoti medienos, akmens ir metalo išteklius rytų Turkijos kalnuose. Minėtieji ištekliai turėjo strateginę svarbą, nes jų kiekiai imperijos centrinėje dalyje (dabartinis Irakas) buvo palyginti riboti. 

Kol kas tyrinėtojams iš lentelėje esančio teksto yra pavykę iššifruoti 144 moterų vardų sąrašą. Tikėtina, jog jos dirbo rūmuose kaip žemės ūkio darbininkės. Matney pastebi, kad nors lentelės parašytos vėlyvąja asirų kalba, moterų vardai nėra asiriški. Tai reiškia, kad moterys buvo vietos gyventojos, arba buvo asirų atgabentos iš kitų imperijos nukariautų regionų. "Asirai deportuodavo didelius skaičius žmonių - nuo šimtų iki tūkstančių - iš vienos imperijos dalies į kitą", sako Matney. "Jie taip siekdavo sugriauti įtakingas vietines socialines struktūras ir perkleti žemdirbystės darbo jėgą ten, kur jos reikėdavo". 

Asirai yra viena ankstyvųjų tautų, kurie po savęs paliko palyginti išsamius rašytinius šaltinius. Šie šaltiniai dabar gali padėti nustatyti, kaip politinėmis priemonėmis imperija kontroliavo ir administravo didžiules savo teritorijas. Tačiau šių klausimų pilnai atsakyti gali nepavykti. Matney kartu su kolegomis planuoja grįžti į Ziyaret Tepe radimvietę 2010 metais, tikėdamiesi rasti daugiau tokių molinių lentelių. Tačiau tai bus lenktynės su laiku - Turkijos vyriausybė kaip tik šioje vietoje 2013 metais planuoja statyti hidroelektrinės jėgainės užtvanką. Nepaisant to, archeologas nepraranda optimizmo - šalies vyriausybė aktyviai remia jo vykdomus kasinėjimus, kad iki suplanuotų statybų būtų rasta kaip galima daugiau išlikusių archeologinių reliktų. 

(3)
(0)
(2)

Komentarai (3)

Susijusios žymos: