Pagautas Saulės atspindys nuo Titano ežero paviršiaus  (1)

NASA pranešė apie vieną geriausių Saturną ir jo palydovus tiriančio zondo „Cassini“ padarytą nuotrauką. Jam pavyko užfiksuoti Saulės šviesos blyksnį, atsispindintį nuo skysto ežero Titano šiaurės ašigalio srityje paviršiaus.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Ši nuotrauka, kurios didelės raiškos variantą galima parsisiųsti iš šios NASA svetainės, šiandien pristatyta San Franciske vykstančiame JAV Geofizikos draugijos susirinkime.

Šią nuotrauką, patvirtinančią, kad Titano paviršiuje egzistuoja skysti ežerai, „Cassini“ regimosios ir infraraudonosios šviesos kartografinis spektrometras padarė šių metų liepos 8 dieną. Saulės atspindį pavyko užfiksuoti artėjant Saturno pavasario lygiadieniui, kuris prasidėjo rugpjūčio mėnesį. Iki to laiko šiaurinis Titano pusrutulis beveik 15 metų buvo apgaubtas tamsos.

NASA mokslininkai, tirdami šią iš maždaug 200 000 kilometrų nuotolio padarytą nuotrauką ir lygindami ją su kitais „Cassini“ perduotais Titano atvaizdais, pastebėjo, kad Kraken Mare pavadintas skysto metano telkinys, nuo kurio pietinės dalies atsispindi Saulės spinduliai, Titane išlieka stabilus jau 3 metus. Pasak jų, šiauriniame šio Saturno palydovo pusrutulyje yra daug skystų ežerų, kurių plotas didesnis, nei pietiniame pusrutulyje.

Šios nuotraukos raiška – apie 100 kilometrų viename vaizdo taške, ji buvo apdorota Vokietijos Aerokosminio centro Berlyne ir Arizonos universiteto (JAV) mokslininkų, sakoma pranešime.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: TV3
TV3
(0)
(0)
(0)

Komentarai (1)

Susijusios žymos: