Šalta žiema perspėja, kad artėja pasaulinis atšalimas? (Video)  (20)

Netikėtai šalta ir snieginga žiema visame šiauriniame Žemės pusrutulyje nuo Floridos iki Kinijos gali reikšti, kad pasaulinis atšilimas stabtelėjo, mano kai kurie mokslininkai.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Jų teigimu, vietoj laukiamo klimato atšilimo gali prasidėti kelis dešimtmečius truksiantis jo atšalimo periodas, susijęs su cikliškais pasaulio vandenynų srovių pokyčiais, rašo „Telegraph.co.uk“. Naujasis atšalimo ciklas esą gali trukti 20 – 30 metų.

Vienas žymiausių klimato modeliavimo ekspertų, Leibnizo jūrų tyrimo instituto (Vokietija) profesorius Mojibas Latifas abejoja, ar artimiausiais metais vidutinė temperatūra pasaulyje ir toliau sparčiai didės, nors tokios nuomonės laikosi daugelis specialistų. Pasak mokslininko, vieno iš Jungtinių Tautų Tarpvyriausybinės klimato kaitos komisijos pranešimo autorių, galimas klimato atvėsimas taip pat bus tik laikinas klimato kaitos proceso etapas.

Rugsėjo mėnesį vykusioje Jungtinių Tautų konferencijoje M. Latifas pareiškė, kad vandenyno srovių pokyčiai – Šiaurės Atlanto svyravimu vadinamas klimato fenomenas – artimiausiais dešimtmečiais gali nustelbti dėl žmogaus veiklos vykstantį klimato šiltėjimo procesą.

Pasak mokslininko, būtent dėl Šiaurės Atlanto svyravimo vidutinė temperatūra pasaulyje didėjo per pastaruosius 30 metų.

Profesorius prieš kelias dienas žurnalistams sakė, kad didelė dalis – galbūt net 50 proc. – 1980 – 2000 m. stebėto spartaus temperatūros didėjimo visame pasaulyje yra sietina su būtent tokiais vandenyno srovių pokyčiais. Jie esą lėmė ir ankstesniais XX a. dešimtmečiais fiksuotą globalios temperatūros didėjimą.

„Dabar prasidėjo atvirkštinis procesas, todėl didėja tikimybė, kad tokios žiemos, kaip ši, ateityje kartosis. Vasaros taip pat bus vėsesnės, ir visa tai gali trukti 20 ar daugiau metų“, - sakė mokslininkas.

Anot jo, spartus ledynų tirpimas ir jūros ledo plotų mažėjimas sustos. „Šiuo metu pasaulinis atšilimas stabtelėjo, gali būti, kad prasidės tam tikras orų atšalimas“, - pareiškė profesorius M. Latifas, pridūręs, kad ši klimato permainų pauzė bus tik laikinas atokvėpis.  Apie šiuos profesoriaus teiginius mes jau esame rašę praėjusį rudenį - šiame straipsnyje galite paskaityti plačiau.

Su visuotiniu klimato atšalimu turbūt sutiktu ir šalčio bangos apimti saulėtosios Floridos (JAV) gyventojai. Šioje valstijoje, kurią dėl puikaus oro žiemos mėnesiais yra pamėgę turistai ir pagyvenę žmonės, šeštadienį krito storos snaigės. „Tai yra labai neįprastas reiškinys“, - sakė Nacionalinės meteorologijos tarnybos atstovas. Termometro stulpeliai Floridoje nukrito iki nulio laipsnių.

Tokia gamtos išdaiga parūpino darbo gyvūnų mylėtojams, kuriems tenka gelbėti prie šalčių neįpratusiu gyvūnus - apie tai Lietuvos ryto televizijos reportaže:

 

 

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: TV3
TV3
(1)
(0)
(0)

Komentarai (20)

Susijusios žymos: