NASA Marse aptiko „medžių“  (6)

Marsą tiriantis kosminis zondas „Mars Reconnaissance Orbiter“ už maždaug 300 kilometrų nuo jo šiaurės ašigalio nufotografavo į spygliuočių medžių giraites panašius objektus.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Pasak NASA atstovų, šio kosminio zondo didelės raiškos kamera „HiRISE“ padarytoje nuotraukoje matyti ant Marso paviršiaus kalvų iškilusių spygliuočių medžių giraitės, tačiau mokslininkai perspėja, kad tai tik optinė iliuzija. Iš tikrųjų medžio formos dariniai tėra sušalusiu anglies dvideginiu padengtos smėlio kopos.

Pavasarį saulė įšildo ledą, jis ima garuoti ir ilgainiui išnyksta, o dujos išjudina šalia esančias rusvų dulkių ir smėlio daleles. Nuotraukoje matomi „medžiai“ – viso labo tik nuošliaužų žymės. Pasak Arizonos universiteto (JAV) fizikės Candice Hansen, dirbančios „Mars Reconnaissance Orbiter“ tyrėjų grupėje, tamsios juostos – tai smėlis, judantis garuojant sušalusiam anglies dioksidui. Pasak jos, šiek tiek į kairę nuo nuotraukos centro galima įžiūrėti nedidelį dulkių debesėlį, kurį pakėlė viena nuošliauža.

Ši nuotrauka – viena iš naujųjų Marso paviršiaus „HiRISE“ kamera padarytų Marso paviršiaus atvaizdų, kurie šį mėnesį bus paskelbti specialioje žurnalo „Icarus“ laidoje. Didesnės raiškos Marso „medžių“ nuotrauką galima parsisiųsti iš „HiRISE“ svetainės.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: TV3
TV3
(1)
(0)
(1)

Komentarai (6)