Europa ragina TKS veiklą pratęsti iki 2020 metų  (6)

Europa mano, kad jau šiemet turėtų būti priimtas sprendimas dėl Tarptautinės kosminės stoties (TKS) veiklos pratęsimo bent iki 2020-ųjų.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Šiuo metu stoties naudojimo ir rėmimo programos sudarytos iki 2015 metų. Tačiau Europos kosmoso agentūros vadovas Jeanas Jacquesas Dordainas BBC teigė, jog nežinomybė trukdo išnaudoti visą stoties potencialą. Jis teigia esantis įsitikinęs TKS vertingumu bei išreiškė norą, kad stotis veiktų bent jau iki 2020 metų.

Anot jo, pratęsus stoties gyvavimo laiką, galimybėmis orbitoje esančioje laboratorijoje atlikti eksperimentus susidomėtų daugiau mokslininkų.

„Esu įsitikinęs, jog TKS naudojimo nutraukimas 2015-aisiais būtų klaida. Mes negalėsime privilioti geriausių mokslininkų, jeigu sakysime jiems, kad šiandien jūs laukiami stotyje, tačiau turite paskubėti, nes 2015 metais mes dirbtuvę uždarome“, – kalbėjo J. J. Dordainas.

Stotyje mokslininkai gali tyrinėti įvairias sistemas ir procesus nesvarumo sąlygomis. Jau atlikti darbai suteikė daugiau žinių apie infekcines ir degeneracines ligas. Manoma, kad nemažai naujo pavyks sužinoti ir kitose srityse dirbantiems mokslininkams. Tačiau, pasak J. J. Dordaino, moksliniams eksperimentams atlikti reikia laiko.

TKS projektą įgyvendina penkios partnerės – JAV, Rusija, Europa, Japonija ir Kanada.

Viena pagrindinių kliūčių kalbant apie stoties veiklos pratęsimą yra JAV daugartinių erdvėlaivių besibaigiantis ekploatacinis laikas bei iki galo nesuformuotos ateities pilotuojamų skrydžių programos rėmai. Ši programa turėtų paaiškėti pabaigus prezidento Baracko Obamos nurodymu vykdomą žmogaus pilotuojamų skrydžių programos peržiūrą. Tad tolesnis JAV dalyvavimas TKS projekte, įvertinant ir pilotuojamus skrydžius, priklausys nuo šios peržiūros rezultatų.

J. J. Dordainas tvirtina, jog nė viena TKS projekte dalyvaujanti partnerė vienašališkai negali nuspręsti jį užbaigti. Šiais metais Japonijoje turėtų vykti susitikimas, po kurio, anot Europos kosmoso agentūros vadovo, stoties ateitis taps aiškesnė.

„Sprendimą reikia priimti iš anksto, kad būtų galima numatyti biudžetą, sukurti reikalingą įrangą ir nuspręsti, kokią transportavimo politiką naudosime 2015-2020 metais. Reikia aptarti daug aspektų, tad jei sprendimo nepavyks priimti iki šių metų pabaigos ar kitų metų pradžios, bus vis sunkiau ir sunkiau rasti prieigą, kaip TKS galėtume eksploatuoti“, – teigė jis.

Anot J. J. Dordaino, taip pat svarbu padidinti stoties teikiamą naudą ir sumažinti kaštus. Teikiamą naudą galima būtų padidinti ieškant naujų stoties panaudojimo būdų. Europos kosmoso agentūra sulaukė maždaug 20 įdomių pasiūlymų, kaip TKS galima panaudoti įvairiems Žemės stebėjimams.

Anot jo, pateikta daug pasiūlymų ir dėl išlaidų sumažinimo.

„Visų pirma, turime keturis valdymo centrus – Hjustone, Oberpfaffenhofene, Maskvoje ir Tsukuboje, – dirbančius 24 valandas per parą. Tad kodėl negalėtume du naudoti 12 valandų, o likusį laiką – kitus du“, – kalbėjo J. J. Dordainas.

Jis taip pat abejojo, ar TKS įguloje nuolat turėtų būti šeši astronautai. Tuo metu, kai stočiai reikia mažiau priežiūros ir aptarnavimo ar atliekama mažiau eksperimentų, ten galėtų būti ir mažiau žmonių.

Dar vienas būdas sumažinti išlaidas – pakviesti prisidėti naują partnerį, teigė J. J. Dordainas.

TKS stoties statyba turėtų būti užbaigta šiais metais. Kitą mėnesį erdvėlaivis „Endeavour“ į stotį gabens jungiamąjį mazgą ir robotinę ranką. Sumontavus šią įrangą, ne rusiškoji TKS dalis bus pilnai užbaigta.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: lrt.lt
lrt.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai (6)

Susijusios žymos: