Ekspertai: nežabotas vartojimas pražudys civilizaciją  (98)

Jei žmonija neatsikratys godumo ir vartojimo kulto, bandymai sustabdyti klimato kaitą patirs nesėkmę, o dabartinė civilizacija žlugs, perspėja JAV tyrimų centro „Worldwatch Institute“ ekspertai.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Šios organizacijos specialistų parengtame metiniame pranešime apie dabartinę padėtį pasaulyje („State of the World 2010 Report“) teigiama, kad žmonija ir toliau beatodairiškai eikvoja planetos resursus: pernai jų sunaudota maždaug 28 proc. daugiau, nei ankstesniais metais. Anksčiau ar vėliau tai neišvengiamai sukels ekologinę katastrofą, teigia ekspertai.

Naujame „Worldwatch Institute“ parengtame dokumente perspėjama, kad pasaulio vyriausybių bandymus imtis veiksmų siekiant stabdyti klimato pokyčius gali paversti niekais „vartojimo kultas“ ir šiuolaikinės visuomenės godumas. Pirmiausia esą reikėtų pradėti keisti žmonijos gyvenimo būdą.

Kilus ekonominei krizei vyriausybės skyrė milžiniškus resursus vartojimui skatinti: jos tikisi, kad tai padės kurti naujas darbo vietas ir atgaivins ekonomiką. Iš viso į recesijos kaustomas pasaulio šalių ekonomikas buvo „įlieta“ daugiau nei 4,6 trilijonai dolerių. Tačiau tyrimų centro ekspertai perspėjo, kad be esminių žmonijos kultūrinių pokyčių civilizacijos žlugimo išvengti nepavyks, rašo „Telegraph.co.uk“.

„Worldwatch Institute“ apskaičiavo, kad per praėjusį dešimtmetį prekių ir paslaugų vartojimas išaugo 28 proc. ir pasiekė 30,5 trilijonus JAV dolerių. Pasak ekspertų, tai prilygsta 112 „Empire State Building“ dangoraižių statymui visame pasaulyje kiekvieną dieną.

Vidutinis amerikietis kasdien suvartoja daugiau produktų, nei pats sveria, o vidutinė vakariečių šeima savo šuns ar kito augintinio išlaikymui skiria daugiau pinigų, nei pragyvenimui uždirba vienas žmogus Bangladeše.

Siekiant išlaikyti dabartinius žmonijos vartojimo tempus, kiekvieną sekundę reikia pastatyti po 200 kvadratinių metrų ploto saulės elementų masyvą ar kas valandą prie elektros tinklo prijungti 24 naujas vėjo jėgaines, nes kitaip pritrūks energijos išteklių. Tačiau ekspertai atkreipia dėmesį, kad dėl perteklinio vartojimo reikia kaltinti ne tik Jungtines Valstijas, bet ir kitas kylančias ekonomikas – tarp jų Braziliją, Indiją ir Kiniją, kuriose praturtėjimas taip pat jau laikomas gyvenimo sėkmės išraiška. Kinija, viena labiausiai planetos atmosferą teršiančių šalių, jau pralenkė JAV ir tapo didžiausia pasaulyje automobilių pirkėja.

„Dabar jau nepakanka keisti elektros lempučių, mes privalome keisti visą mūsų kultūrą“, - pareiškė „Worldwatch Institute“ projektų vadovas Erikas Assadourianas. Pasak jo, kol žmonės nesuvoks, kad svarbiausios aplinkosaugos problemos, pradedant klimato kaita, baigiant iškertamais miškais ir nykstančiomis rūšimis, kyla dėl perteklinio vartojimo įpročių, niekaip nepavyks įveikti ekologinių krizių, grasinančių nušluoti civilizaciją.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: TV3
TV3
(0)
(0)
(0)

Komentarai (98)