Egipte atrasta senovinė deivės-katės šventykla  (0)

Antradienį Aukščiausioji antikos radinių taryba pranešė, kad archeologai atkasė 2 000 metų senumo šventyklą, kuri galėjo būti skirta senovės Egipto deivei-katei Bastei.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Ptolemėjų eros šventyklą Egipto archeologai atrado pačiame Viduržemio jūros uosto Aleksandrijos centre. IV a. prieš mūsų erą šį miestą įkūrė Aleksandras Makedonietis. Mieste gyveno graikiškai kalbanti Ptolemėjų dinastija, kuri valdė Egiptą daugiau nei 300 metų iki karalienės Kleopatros savižudybės. Pranešime teigiama, kad ši šventykla galėjo priklausyti karalienei Berenikei, kuri buvo karaliaus Ptolemėjaus III, valdžiusio Egiptą III a. prieš mūsų erą, žmona. Kasinėjimų darbo grupei vadovavęs Egipto archeologas Mohammedas Abdel-Maqsoodas teigia, kad šis atradimas gali būti pirmieji pėdsakai, atvesiantys į ilgai ieškotą Aleksandrijos karališkos šeimos rūmų vietą. Jo teigimu, griuvėsiuose rasta daugybė Bastę vaizduojančių statulų leidžia manyti, kad tai gali būti pirmoji Ptolemėjų eros šventykla, skirta deivei-katei, atrasta Aleksandrijoje.

Abdel - Maqsoodo teigimu, tai patvirtintų, kad antikinės Egipto deivės-katės garbinimas tęsėsi ir vėlesniu Ptolemėjų dinastijos laikotarpiu, kai buvo jaučiama graikų įtaka.

Jis pridūrė, kad griuvėsiuose taip pat buvo rastos ir kitų Egipto dievybių statulos.

Vyriausiasis Egipto archeologas Zahis Hawassas teigia, kad vėlesniais metais šventykla galėjo būti naudojama kaip akmenų skaldykla, tai įrodo daugybė trūkstamų akmeninių blokų.

Moderni Aleksandrija buvo pastatyta ant klasikinės eros miesto griuvėsių, o daugybė šio miesto šventyklų, rūmų ir bibliotekų iki šiol nėra atrastos.

Šventykla buvo atrasta Kom el-Dekkah rajone, netoli pagrindinės miesto traukinių stoties. Čia išlikęs Romos laikų amfiteatras ir gerai išsilaikiusius mozaikos.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: delfi.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai (0)