Mokslininkai iškėlė hipotezę, jog kūno svorį galima valdyti užblokuojant kai kuriuos smegenų fermentus  (13)

Įsivaizduokite galimybę reguliuoti savo apetitą ir taip skatinti svorio mažėjimą, tuo pačiu didinant organizmo gebėjimą valdyti kraujo cukraus kiekį. Būtent tai sugebėjo padaryti Duke Universiteto Medicinos Centro mokslininkas Tony Means'as ir jo komanda, užblokuodami smegenų fermentą CaMKK2. Tiesa, kol kas bandymai atlikti tik su pelėmis.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Daugelį metų mokslininkai bandė atrasti ir ištirti įvairiausius apetito stimuliavimo ir slopinimo būdus. Tokie tyrimai svarbūs tuo, kad žmonės galėtų geriau kontroliuoti savo svorį ir taip sumažinti diabeto, širdies nepakankamumo ir kitų ligų išsivystymo riziką. 

"Mes manome, jog padarėme svarbų atradimą, galimai pasižymintį trejopu poveikiu: apetito valdymu, svorio sumažinimu ir sukraus kraujyje kiekio kontrole", teigia Tony Means'as.

Enzimo (fermento) CaMKK2 aktyvavimas yra tik viena iš apetito stimuliavimo pakopų, vykstanti smegenų pagumburio srityje. Tuščias skrandis išskiria hormoną greliną (angl. ghrelin), kuris inicijuoja apetito padidėjimą skatinančius signalus. Means'as ir jo kolegos mano, jog CaMKK2 yra svarbus šio proceso elementas, kadangi jis stimuliuoja fermentą AMPK, skatinantį gyvūnus valgyti ir priaugti svorio. Pirmiausia mokslininkai užblokavo CaMKK2 pelės organizme, naudodami specialų molekulinį inhibitorių. Po to 6 dienų laikotarpiu jie matavo maisto suvartojimą. Pelės su užblokuotu fermentu suėsdavo gerokai mažiau maisto nei dirbtinai nepaveikti gyvūnai. Jos taip pat numetė svorio, ir tai leido mokslininkams padaryti prielaidą apie šio fermento poveikį kontroliuojant kūno svorį.


(0)
(0)
(0)

Komentarai (13)