Lytiniu keliu plintantys mikroorganizmai gali būti panaudoti molekulinėms mašinoms kurti  (4)

Neįtikėtina, tačiau mokslininkai nustatė, jog gonorėją sukelianti bakterija yra stipriausias gyvas pasaulio sutvėrimas. Žinoma, matuojamas santykinis stiprumas - šie mikroorganizmai sugeba išskirti stūmimo jėgą, 100000 kartų didesnę nei jų pačių svoris. Palyginimui, tai būtų tarsi žmogus sugebėtų pakelti 10 tūkstančių tonų. "Tai yra visiškai nauja jėgą generuojančių elementų koncepcija", teigia tyrimą atlikę mokslininkai. Tyrimo rezultatai taip pat gali padėti suprasti lytiniu keliu plintančios ligos progresavimo mechanizmus.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Daugelis bakterijų sugeba iš baltymų gaminti į siūlą panašias struktūras - pilius (angl. pili). Paprastai šių siūlų ilgis yra šimtus kartų didesnis už skersmenį ir iki dešimt kartų ilgesni nei pati bakterija. Šios struktūros gali susitraukinėti. Mokslininkai  ir anksčiau žinojo, jog bakterija Neisseria Gonorhoeae naudojasi vadinamojo ketvirtojo tipo piliais, kuriais pasinaudodamos jos "ropoja" ląstelių paviršiumi ir infekuoja jas. Tai, ko mokslininkai nežinojo, yra tai, jog bakterijos sugeba pilius apjungti tarpusavyje ir jais sukurti stiprias postūmio jėgas. Tyrimą atlikęs Kolumbijos Universiteto Niujorke mokslininkas Michael'is Sheetz'as kartu su savo kolegomis patalpino bakteriją į specialią terpę, užpildytą plonyčiais siūleliais, ir matavo kiek bakterija sugeba juos palenkti - tokiu netiesioginiu būdu buvo nustatyta, kokia yra jų sukuriama jėga.

Iš pradžių tyrinėtojai stebėjo tik daugybę silpnų stumtelėjimų, tačiau vėliau jie pastebėjo, jog kai kurių bakterijų postūmiai pradėjo didėti. Kiekvienas jėgos pokytis prilygo maždaug vieno pradinio stumtelėjimo jėgai, tarsi bakterija tam pačiam stumtelėjimui pasitelktų vis daugiau baltyminių siūlų. Pirminio bandymo metu stipriausias stumtelėjimas buvo dešimt kartų stipresnis lyginant su pradiniu, ir tokią jėgą bakterijos išlaikydavo iki kelių valandų.

Elektroniniu mikroskopu buvo nustatyta, jog piliai buvo jungiami vienas su kitu į "ryšulėlius". Reali bakterijos sukuriama jėga buvo apie vieną nanoniutoną. Tai nedaug, tačiau tai reiškia, jog bakterija gali stumti objektus jėga, 100000 kartų didesne nei jų svoris. Tyrimo autoriai teigia, jog bakterijų pagaminamas susitraukinėjantis baltymas yra "stipriausias šiandieniniam mokslui žinomas biologinis motoras".

(0)
(0)
(0)

Komentarai (4)