Evoliucija. Žmonių rasės ar žmonių rasė?  (4)

Praėjusią savaitę pasirodė naujų žinių dėl ginčytino klausimo apie žmonių rasių genetiką. Lluís Quintana-Murci ir jo kolegos iš Paryžiaus Pasteur instituto publikavo studiją Nature Genetics, nagrinėjančią, kurie genai neseniai skirtingais tempais įvairiose pasaulio dalyse patyrė natūralią atranką, ir tokiu būdu lėmė biologinių rasių skirtumus.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Atsižvelgiant į tai, kokia sudėtinga yra gamta, paaiškėję rezultatai yra ne tokie kontroversiški. Daktaras Quintana-Murci nustatė, kad pasikeitė kai kurie genai, lemiantys išorinius rasės pokyčius – odos spalvą ir plaukų formą. Daugelis kitų pasikeitusių genų, kurių funkcijos yra žinomos, yra susiję su dieta ar su atsparumu ligoms.

Daktaro Quintana-Murci atradimai paaiškėjo vykdant projektą HapMap, kurio tikslas buvo sukartografuoti taip vadinamus vieno nukleotido polimorfizmus (VNP-ai). Tai yra vietas, kur individualūs žmogaus genomai paprastai skiriasi vienas nuo kito tik viena genetine „raide“. Jei toks pakitimas įvyksta geno viduje, o ne genomą papildančioje DNR sekoje, geno funkcija pasikeičia — o tai yra žaliava evoliucijai.

Taikant įvairią statistinę techniką iki šiol HapMap projekto pasėkoje sukartografuotiems 2,8 milijonams VNP-ų, daktaras Quintana-Murci surado 55 genus, kurie buvo akivaizdžiai paveikti lokalizuotos evoliucijos. Šeši tokie genai lėmė odos pigmentą ir plaukų augimą. Keturi – padėjo imuninei sistemai kovoti su ligą sukeliančiais organizmais, tokiais kaip maliariniai parazitai, kurie kelia rimtas problemas vienose pasaulio vietovėse ir visiškai nesutinkami kitose. Kiti šeši genai įvairiais būdais reguliuoja medžiagų apykaitą, greičiausiai reaguojant į įvairias dietas, kurių ryžtasi laikytis skirtingi žmonės. (Kai kurie iš šitų genų kelia didesnį susidomėjimą, kadangi jie sąlygoja nutukimą, diabetą ir hipertenziją). Likę devyni pakitę genai buvo susiję su kitomis žmogaus organizmo funkcijomis, neturinčiomis jokios politinės reikšmės. Visumoje, minties, kad žmonės, nepaisant jų išorinių pokyčių, priklauso vienai homogeniškai rasei, šalininkai gavo didelį pastiprinimą.

Tačiau buvo atrasta 30 lokaliai atrinktų genų, kurių funkcijos iki šiol yra nežinomos. Ir yra tikimybė, kad ne visi genai buvo atidžiai išnagrinėti. Paaiškėję duomenys stiprina žmonių brolybę, bet tai greičiausiai yra ne paskutinis žodis šiuo klausimu.

Parengta pagal The Economist

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(2)
(0)
(2)

Komentarai (4)

Susijusios žymos: