Laimė yra mūsų genuose  (0)

Škotijos ir Australijos mokslininkai atliko tyrimus su daugiau nei 900 dvynių porų. Kovo mėnesio „Psychological Science” žurnale jie paskelbė, jog genai atlieka svarbų vaidmenį, nustatant, kaip stipriai mes esame laimingi.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Mokslininkai jau žinojo, jog tai, kiek laimingi mes esame, yra susijęs su kiekvienos asmenybės bruožais. Tačiau iki šiol niekas netyrė, ar asmenybė ir geras jautimasis turi bendrą genetinę kilmę.

Iš viso mokslininkai tyrė 973 dvynių poras.Tyrimams pritaikė Penkių Faktorių Modelį (PFM). Šį metodą naudoja psichologai, kad nustatytų asmenybės bruožus vien pagal anketos duomenis. Kai kurie dvyniai buvo identiški (turėjo visiškai tokius pat genus) ir keletas buvo su skirtingais genais. Tai ir leido mokslininkams palyginti dvi grupes dvynių ir nustatyti, kaip stipriai tam tikri genai gali įtakoti asmenybės bruožus.

Išskirtinai daug dėmesio buvo skiriama polinkiui jaudintis, bendrauti su kitais, būti sąžiningam. Žinoma, jog šie faktoriai stipriai siejasi su geru asmenybės jautimusi bei visa apimančiu laimės jausmu.

Tyrėjai padarė išvadas, jog žmonės, kurie per daug nesijaudino, buvo draugiškesni ir laimingesni. Apskaičiavus visus gautus rezultatus, nustatyta, jog 50% tirtų bruožų yra įtakoti vienokių ar kitokių genų.

Tyrėjų grupės vadovas, teigia, jog laimės ieškojimas yra pagrindinis žmogaus noras. Nors laimė priklauso nuo labai daug aplinkinių, tyrėjai parodė, kad dalis jos yra paveldima. Gali pasirodyti keista, bet laimė bei jos užtikrinimas tampa vis daugiau ir daugiau studijuojami dalykai.

Parengė: Evaldas

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai (0)