Nustatyta kovoje su ŽIV naudojamo baltymo struktūra  (0)

Nustatinėjant baltymo struktūrą, kuri pasižymėtų ŽIV-1 infekcijos stabdymu, žengtas lemiamas žingsnis – pagaliau pavyko identifikuoti jo struktūra. Tai padarė Minesotos universiteto tyrėjai, o jų pasiekti rezultatai leis toliau tobulinti infekuotų žmonių gydymo metodus.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Suburtai darbo grupei pavyko nustatyti baltymo APOBEC3G struktūrą. Tai ir yra baltymas, kuris neleidžia plisti ŽIV – AIDS ligą sukeliančiam virusui. Šis atradimas yra pirmasis, teikiantis vilčių baltymo atominės sudėties analizei.

Baltymai, tai tarsi mažos funkcines prasmes turinčios mašinos. APOBEC3G baltymo atliekama funkcija yra ta, jog jis sugeba modifikuoti ŽIV DNR taip, kad virusas nebebūtų infekcinis.

Tačiau ŽIV-1 (pavaizduotas iliustracijoje) sugebėjo išvengti šio baltymo pasipriešinimą, panaudodamas savo kitą baltymą, vadinamą Vif. Šio baltymo pažodinis vertimas reikštų APOBEC3G griovimą.

Atradimas padės tyrėjams modifikuoti APOBEC3G baltymą taip, kad jis būtų kuo efektyvesnis prieš ŽIV. Dabartiniai tyrinėjimai taip pat padės vystyti metodus, kurie sugebės neutralizuoti Vif anksčiau, negu jis turės galimybę sunaikinti su juo kovojantį baltymą.

Tyrėjų grupės atstovas teigia, jog visa ši nauja informacija yra svarbus žingsnis tarp APOBEC3G ir Vif baltymų sąveikos. Be to, neabejojama, jog ši informacija padės sukurti naujus vaistus, kuriuos bus galima panaudoti naujoms ŽIV-1/AIDS terapijoms.

Parengė: Evaldas

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai (0)