Ar įmanomas vėžio ligos aptikimas lazeriu?  (1)

Kolorado universiteto tyrėjai paskelbė , jog naujas lazerinis analizatorius gali padėti aptikti vėžį, astmą ir kitas ligas. Naujasis prietaisas tiria pacientų iškvėptą orą. Analizatorius naudoja veidrodžius, kurie atmušinėja lazerio šviesą tol, kol šviesa paliečia visas paciento iškvėptas molekules.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Lazerinis analizatorius leidžia aptikti pėdsakus, kurie gali sukelti įvairias ligas, pavyzdžiui, diabetą ar inkstų sutrikimus. Taigi, naujas metodas suteikia daug informacijos apie pacientą vien iš jo iškvėpto oro.

Kai žmonės ar gyvūnai iškvėpia, jie iškvėpia ne tik dujas, tokias kaip anglies dioksidas, bet ir tam tikrus medžiagų mišinius, kurie susidaro dėl ląstelių medžiagų apykaitos procesų. Iki šiol tokių mišinių identifikuota apie 1000!

Žmonės, sergantys astma, iškvėpia per didelį kiekį azotinių oksidų, tuo tarpu rūkalių iškvėptame ore, randama daug anglies monoksido. Įdomu tai, jog ši kvėpavimo analizė tinka ir plaučių vėžio aptikimui. Šios ligos naviko ląstelės gamina daugiau medžiagų junginių, vadinamų besikeičiančiais organiniais junginiais, negu įprastai pas sveikus žmones.

Įdomus faktas, jog 2006 metais tyrėjams pavyko išmokyti šunis aptikti išvėptame ore vėžio ligos požymius net 99% tikslumu.

Pati analizė vyksta taip: pacientas iškvėpia orą į tam tikra optinę ertmę, kuri yra tarp dviejų veidrodžių. Tada pulsuota lazerinė šviesa nukreipiama į šią erdvę. Spektrometrinė analizė parodo kurie šviesos dažniai buvo sugerti. Taip identifikuojamos medžiagos, tvyrančios paciento iškvėptame ore.

Parengė: Evaldas

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai (1)