Trijų tėvų embrionai  (0)

Britanijos mokslininkai teigia sukurę trijų tėvų embrioną. Tikimasi, jog per penkis metus, jiems pavyks sukurti naujų gydymo metodų, leisiančių įveikti rimtas paveldimas ligas. Šiuos tyrimus paskatino tas faktas, jog vidutiniškai vienas iš 5000 vaikų yra paveldėjęs, vienokią ar kitokią ligą.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

IVF (dirbtinio apvaisinimo metodas) embrionai buvo gauti naudojant vieno vyro ir dviejų moterų DNR. Apvaisinimo esmė tokia: norint apsaugoti nuo sergančios motinos jos būsimai dukrai perduodama mitochondrinė DNR iš sveikos donorės.

Mitochondrijos tai mažyčiai mechanizmai, kurie aprūpina ląsteles energija. Blogas šių mechanizmų veikimas prastai reguliuoja maisto bei deguonies procesus, kurie turi įtakos daugiau kaip 40 ligų. Vadinasi, reikia, kad IVF metu būtų panaudotas efektyvus mitochondrijos transplantas. Tai galėtų būti padaroma paimant branduolį iš ligą turinčios motinos ir persodinant į sveikos donorės kiaušialąstę (su pašalintu DNR).

Šio metodo rezultatas - vaikas paveldi abiejų tėvų branduolinius DNR ar genus, tačiau mitochondrinė DNR yra donorės moters. Taip pat reikėtų pastebėti kad mitochondrinė DNR paveldima tik per moteriškąją liniją.

Iki šiol visi tyrimai atlikti tik laboratorijoje. Gautieji hibridiniai embrionai buvo sunaikinti po 6 dienų. Tačiau mokslininkai jau yra pasiruošę kritikai ypač iš tos visuomenės dalies, kuri yra prieš projektuoto kūdikio kūrimą.

Parengė: Evaldas

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai (0)