Imta identifikuoti genus, kurie didina širdies ligų pavojų  (0)

Technikos naujovės Otavos (Kanada) mokslininkams leido identifikuoti 150 naujų geno markerių, kurie manoma yra susijusiję su širdies ligomis. Markeris – surastas genetinis bruožas ar DNR dalis, kuri gali būti identifikuota bei stebima. Dabar mokslininkai atlikinės naujus tyrimus, nagrinėdami net 12 000 individų. Iš anksto nustatyti genus, kurie yra susiję su širdies ligomis, yra labai svarbi tyrimų prielaida.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Nuo koronarinių širdies ligaų (coronary artery disease – CAD) Kanadoje miršta daudiausia žmonių. Dabar atliekamų tirimų tikslas - tiksliai surasti genus susijusius su ligomis. Anksčiau tokie tyrimai taip pat buvo vykdomi, tačiau nesėkmingai, mat tada kompiuteriai nepajėgė įvertinti 25 000 genų vienu metu.

Technikos naujovės, Otavos širdies instituto universiteto genetikos centre, tyrėjams suteiks galimybę visus genus palyginti vienu metu. 1000 širdies ligas turinčių žmonių genotipai bus palyginti su 1000 visiškai sveikų sveikų žmonių genotipais. Tyrėjai šiuo metu turi 505 genotipus žmonių, kurie turi problemų su širdimi, ir 595 kontrolinius (paliginamuosius) genotipus.

Ankstesnių tyrimų metu buvo identifikuota 17 genuose esančių markerių:134 netoli genų ir 11 tarp genų, susijusių su širdies ligomis. Genuose esantys 17 markerių ateityje bus lyginami su 8000 pacientų ir su 4000 sveikų žmonių.

Identifikuoti tikslius genus ir jų vietas labai svarbu ne tik kuriant vaistus,bet ir pritaikant naujus gydimo metodus.

Parengė: Evaldas

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai (0)