Jungtinėje Karalystėje legalizuoti tyrimai naudojant hibridinius embrionus  (0)

HFEA(“The Human Fertilisation and Embryology Authority”) licencijų komitetas suteikė dvi licencijas: Londono Karališkajai Kolegijai ir Newcastle universitetui. Mokslininkai nuo šiol turės teisę atlikti tyrinėjimus su hibridiniais embrionais, gautais iš žmogaus bei gyvūno embrionų.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Pastaruosius metus HFEA svarstė ar embrionų sukūrimas naudojant žmogaus ir gyvūno DNR yra etiškai pateisinamas. Licencijų suteikimas leidžia suprasti, jog mokslininkai galės kurti embrionus sušvirkščiant žmogaus DNR į gyvūno su pašalintu branduoliu kiaušialąstę. 99,9% hibridinio embriono bus iš žmogaus ir tik 0,1% - iš gyvūno.

Iki šiol kamieninių ląstelių trynėjimui mokslininkai naudodavo žmogaus kiaušialąstes, likusias po nevaisingumo gydimo procedūrų. Tokios gautos kiaušialąstės ne visada yra geros kokybės, be to, ne visada jų gaunama pakankamai. Gautos licencijos suteiks mokslininkams patikimą bei pastovų kamieninių ląstelių šaltinį. Pagamintas kamienines ląsteles bus galima panaudoti tyrinėjimams, siekiant išgydyti tokias ligas kaip Alzhaimerio ar Parkinsono.

Jungtinėje Karalystėje diskusijų išduodant šiuos du leidimus buvo kur kas daugiau, nei Kinijoje, JAV ar Kanadoje. Šiose valstybėse tokių embrionų kūrimas yra legalizuotas.
Organizacijos smerkiančios abortą bei religinės grupės rengė kompaniją prieš šių licencijų išdavimą, pasisakydamos, jog hibridinio embriono kūrimas neigiamai veikia žmogaus orumą.

HFEA įsipareigojo pasirūpinti didesniu visuomenės švietimu šia tema. Ji taip pat pasilieka sau teisę reguliuoti licencijų išdavimą ar atėmimą ateityje. Šiam sprendimui pritarė mokslinė bendruomenė ir Karališkosios draugijos kamieninių ląstelių darbo grupės pirmininkas, kuris sakė: „HFEA sprendimas yra teisingas, palaikysiantis Jungtinės Karalystės novatorės reputaciją, bei pasaulinio lyderio vardą kamieninių ląstelių tyrinėjime“.

Parengė: Evaldas

Plačiau: HFEA authorises research using human-animal hybrid embryos

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai (0)