Fizikai kuria kreivosios erdvės variklio planus  (47)

Paslaptingieji mokslinės fantastikos įrenginiai - kreivosios erdvės varikliai (angl. warp drive) - gali tapti realybe ir taip leisti keliauti greičiau už šviesą. Dviejų Baylor Universiteto fizikų teigimu, jiems pavyko sukurti koncepciją įrenginio, leisiančio "suspausti" erdvę ir erdvėlaiviu atlikti šuolį didžiuliu atstumu, nepažeidžiant jokių fizikos dėsnių.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Tokį variklį turintis erdvėlaivis galėtų "išlenkti" erdvę taip, kad ji susitrauktų prieš jį ir išsiplėstų už jo. Fizikų Gerald 'o Cleaver'io ir Richard'o Obousy teigimu, tam prireiks sugalvoti būdą, kaip surinkti vadinamąją kosminės antigravitacijos jėgą, arba tamsiąją energiją. Tiesa, šios energijos sąvoka kol kas yra daugiau hipotetinė, tačiau daugelis mokslininkų mano, jog kaip tik ji yra atsakinga už Visatos plėtimosi greičio didėjimą bėgant laikui, ir būtent ji leido Visatai išsiplėsti didesniu nei šviesos greičiu praėjus labai trumpam laiko tarpui po Didžiojo Sprogimo. 

Remiantis reliatyvumo teorijos teiginiais, materija negali judėti erdve greičiau už šviesą - t.y. greičiau nei ~300000km/s . Tačiau ši teorija galioja tik neiškreiptajai "plokščiajai" erdvės daliai. Pačios erdvės judėjimo greičio apribojimų nėra: erdvėlaivis galėtų stovėti mažyčiame erdvės sferoje, kuris mums įprastu erdvėlaikiu galėtų judėti greičiau už šviesą.

Cleaver'io manymu, tamsiosios energijos prireiks šiai erdvės sferai sukurti. Jei tamsiajai energijai būtų galima suteikti neigiamą potencialą priešais erdvėlaivį, tada ta erdvės dalis atitinkamai susitrauktų. Fizikai savo idėją taip pat grindžia stygų teorija, pagal kurią teigiama, jog Visata sudaryta iš daugelio matmenų. Mes pripratę vos prie keturių matmenų - aukščio, pločio, ilgio ir laiko, tačiau stygų teorijos šalininkai mano, jog iš viso yra 10 matmenų. Baylor Universiteto mokslininkai įsitikinę, jog būtent manipuliavimas 10-uoju matmeniu leistų įvaldyti virššviesiniams skrydžiams reikalingą tamsiąją energiją.

Tiesa, šiuo metu tai tik teorijos. Kada skraidysime į gretimas žvaigždžių sistemas dar neaišku - tikėtina, jog to laukti teks ilgai.

(3)
(0)
(2)

Komentarai (47)