Atrastas naujas būdas Saulės energijai kaupti  (8)

Saulės energetika yra daug žadanti, tačiau iki šiol nebuvo pigaus ir tuo pačiu efektyvaus būdo šviesos spinduliais pernešamai energijai sukaupti, kad ją būtų galima naudoti tamsiu paros metu. Masačusetso Technologijų Instituto (JAV) mokslininkai sukūrė naują procesą, kuris atkartoja tai, kaip Saulės energiją savyje kaupia augalai. Šis būdas yra ir efektyvus, ir nebrangus, ir ekologiškas.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Sistemoje Saulės šviesa naudojama vandens vandenilio ir deguonies atomams atskirti. Po to šie atomai patalpinami į kuro elementą, kurio paskirtis - energijos gamyba iš vandenilio ir deguonies. "Tai yra ta nirvana, apie kurią mes metų metus tik svajojome", sako Masačūsetso Technologijų Instituto (MIT) energetikos profesorius Daniel'is Nocera. "Saulės energija visada buvo ribotas ir tolimas sprendimas. Dabar mes rimtai ir tuojau pat galime pamąstyti apie neribotą Saulės energiją".

Esminis Daniel'io Nocera ir Matthew Kanan'o sukurto proceso komponentas yra katalizatorius, leidžiantis gaminti deguonį iš vandens, veikiant Saulės spinduliams. Kitas katalizatorius panaudotas vandeniliui gaminti.

Pirmasis katalizatorius sudarytas iš kobalto metalo, fosfato ir elektrodo, patalpinto į vandenį. Elektrai tekant iš bet kokio šaltinio - fotogalvaninio elemento, vėjo turbinos ar bet kokio kito - kobaltas ir fosfatas ant elektrodo suformuoja ploną plėvelę, kuri leidžia iš vandens išgauti deguonį. Kitas katalizatorius - platina - dalyvauja išgaunant vandenilį. Taip sistema  atkartoja fotosintezės metu vykstančia vandens skaidymo reakciją.

Nocera teigia, jog naujasis katalizatorius veikia kambario temperatūroje, neutralaus pH vandenyje ir jį lengva pagaminti. Mokslininkai tikisi, jog už kokių 10 metų namai save galės aprūpinti energija tiek dienos, tiek nakties metu, taip gerokai sumažinant priklausomybę nuo centralizuoto energijos tiekimo.

(0)
(0)
(0)

Komentarai (8)