„Juodoji skylė“ prie Ženevos gali sukelti katastrofą, tvirtina LHC priešininkai  (62)

Buvęs JAV branduolinio saugumo ekspertas fizikas Walteris Wagneris ir jo bendramintis Luisas Sancho kreipėsi į JAV teismą prašydami keliems mėnesiams sustabdyti planuojamą Didžiojo hadronų priešpriešinių srautų greitintuvo (LHC) šalia Ženevos paleidimą, kol bus užtikrinti visi saugaus jo veikimo aspektai, skelbia „MSNBC.com“.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

JAV Havajų valstijos apygardos teisme W. Wagneris ir L. Sancho šią savaitę iškėlė bylą JAV Energetikos departamentui, „Fermilab“ tyrimų centrui, Nacionaliniam mokslo fondui ir Europos branduolinių tyrimų organizacijai CERN, reikalaudami sustabdyti šią vasarą planuojamą LHC paleidimą ir peržiūrėti visus su greitintuvo saugumu susijusius dalykus, įskaitant ir debatus dėl galimo globalinės katastrofos pavojaus.

Apygardos teismo teisėjos Helen Gillmor sprendimu šią bylą nagrinės magistrato teismas, parengtinis posėdis numatytas birželio 16 d.

LHC priešininkų teigimu būsimasis greitintuvas gali sukurti miniatiūrines „juodąsias skyles“, kurios, pasak specialistų, turėtų egzistuoti tik itin trumpą laiko tarpą ir išnykti. Tačiau Wagneris ir Sancho baiminasi, kad milijonai tokių mažų „juodųjų skylių“ dėl kokių nors priežasčių gali išlikti, susijungti ir suformuoti „kompaktišką gravitacinę masę“, kuri trauks į save materiją ir vis didės.

Tarp kitų jų išsakytų nuogąstavimų yra ir prielaida, kad LHC susidūrus pakankamai didelės energijos protonams gali būti sukurti nauji kvarkų deriniai, pavyzdžiui, „strangelet“ vadinamos stabilios neigiamo krūvio dalelės, kurios teoriškai paverstų savimi visas kitas su jomis greitintuve susiduriančias daleles.

Nors dauguma specialistų tokias prielaidas vadina mokslinės fantastikos siužetais, CERN atstovai neatmeta galimybės, kad balandžio 6 d. įvyksiančiame LHC pristatyme gali būti dar kartą aptarta greitintuvo saugumo tema.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(1)
(0)
(1)

Komentarai (62)

Susijusios žymos: