Ateityje informaciją saugosime baltyminiuose įrenginiuose  (7)

Ateityje gali tekti patraukti į šalį kompaktinius, DVD ir kietuosius diskus. Japonijos mokslininkai baltymų pagrindu kuria naują duomenų saugojimo įrenginį, kuris bus alternatyva įprastinėms magnetinėms ir optinėms saugojimo sistemoms, ribojančioms saugomų duomenų kiekį. Savo darbo rezultatus mokslininkai rengiasi paskelbti kovo mėn. „ACS’ Langmuir“ žurnale.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Gamta pasirinko baltymus duomenims saugoti smegenyse, todėl mokslininkai ištisus dešimtmečius siekė panaudoti baltymus ir kitus biologinius darinius duomenų saugojimo įrenginiams kurti. Jų tikslas buvo sukurti greičiau informaciją apdorojančius ir ypač talpius įrenginius palyginti su dabar naudojamais. Eksperimentų metu buvo sukurta keletas potencialių baltyminių įrenginių, kurie, deja, praktiškai nepasiteisino.

Savo naujame tyrime Tetsuro Majima su kolegomis panaudojo ypatingą fluorescuojantį baltymą, kuris palieka žymes stiklo plokštelės paviršiuje, įrašydamas tam tikrą informaciją. Vėliau mokslininkai naudodami šviesos signalų ir cheminių medžiagų derinį pademonstravo, kaip baltymų įrašytą informaciją galima „nuskaityti“ ir ištrinti pagal pageidavimus. Taip jie parodė, kad pasitelkus baltymus informaciją galima saugoti, įrašyti ir ištrinti, o tai ir yra pagrindiniai reikalavimai duomenų saugojimo įrenginiams. Mokslininkai mano, kad baltymus taip pat galima panaudoti jautresniems biojutikliams ir diagnostiniams testams kurti.

Informacijos šaltinis: American Chemical Society

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai (7)