Naujos diskusijos apie LHC - ar įmanomos laiko kelionių galimybės?

Komentarai Prisijungti

Viršuje:   Seniausi | Naujausi

Anonymous 2008-02-18 15:55
"termobranduolinės elektrinės prototipas" ??? kiek žinau tai du skirtingi projektai, nelabai kažkuo susiję
enzim 2008-02-18 20:17
Na alfonsai, principas veikimo tas pats, konstrukcija vos ne identiška, technologijos tos pačios( kol statys be abejo patobulės), darbinė medžiaga truputį kitokia(iš Mėnulio atvežta) tai kuo čia tau ne prototipas?
Anonymous 2008-02-18 20:39
"Pasak Rusijos mokslininkų, kai LHC energija bus sukoncentruota į subatominę dalelę (trilijoną kartų mažesnę už uodą), Visatos „audinys“, kurį mokslininkai vadina erdvėlaikiu (angl. spacetime), gali pasikeisti. Žemės gravitacija silpnai teiškreipia erdvėlaikį, o LHC gali iškreipti laiką taip, kad jis išsilenkęs uždarys ratą. Panašų reiškinį fizikai vadina uždarąja laiko kreive, kuri, bent jau teoriškai, leidžia grįžti į praeitį."
Anonymous 2008-02-18 20:52
enzim, nei veikimo principas tas pats nei konstrukcija identiška ir nereik čia spekuliacijų prašyčiau, LHC magnetiniai laukai naudojami atomų įgreitinimui, o Eksperimentiniame Termobranduolinės sintezės Reaktoriuje (tarkim tebūnie E.T.R.) magnetiniai laukai reikalingi plazmai izoliuoti. LHC įkaitinamas, įsukamas ir tada vienas mikroskopiskai didelis "bum", o tas "ETR" turi palaikyti nuolatinį nenutrūkstamą "degimą". LHC "sprogstamoji medžiaga" sunkieji atomai, o "ETR" kuras - vandelinio izotopai. nematau nieko identiško, gal labai atidžiai išnagrinėjus ir galima rasti panašių konstrukcinių detalių, gal kažkuriuose mazguose, sistemose, naudojamos panašios technologijos, bet visumoje tai būtų beveik tas pats kas lyginti atominę bombą su turboreaktyviniu varikliu
enzim 2008-02-18 22:21
Pasidomėjau ITER projektu ir matau, kad prašoviau,bet mažiau nei Alfonsas palygino. Aš manau, kad nesuderinamumas tarp šių projektų kaip tarp vandenilinės bombos ir atominės bombos
Anonymous 2008-02-18 22:32
deja ne, tarp jų per mažas skirtumas, negu tarp LHC ir ITER. Žodžiu, nereikia paisyt nelogiškų nesąmonių. Nenusibosta taip, atsiprašant, kliedėt?
enzim 2008-02-18 22:52
Na aš jau prisipažinau ,kad suklydau. Nejaugi aš jus taip mirtinai įžeidžiau? O, iš esmės, esu dėkingas už kritiką, nes nėr ko pliauškia apie dalykus, apie kuriuos seniai nesidomėjai. Norėčiau, kad kritiškai įvertintumėt ir kitus mano pasisakymus.
Anonymous 2008-02-18 23:27
na gerai, tiek jau to, ant kryžiaus nekalsim ir nesmerksim labai kai paišiau palyginimą, labiau norėjau paakcentuoti patį veikimo mechanizmų, metodikų, tikslų ir t.t. skirtumus, o ne sudedamųjų produktų receptūrą. vienas projektas remiasi gryna brutalia jėga, maždaug "susprogdinam pora atomų ir žiūrim ką turim", o kito projekto tikslas žymiai didesnis ir sudėtingesnis - suvaldyti termobranduolinę sintezę. skiriasi iš esmės, nuo pat pagrindų, visapusiškai. LHC nėra nei labai sudėtingas, nei labai įspūdingas projektas, nei labai naujas, tik tiek kad gerokai didesnis ir brangesnis už ankstesnius analogus, o ITER unikalus projektas (nors buvo keletas mažesnių eksperimentinių reaktorių, bet nei vienas iš jų net iš tolo neprilygsta ITER). projektas toks sudėtingas kad jis dar tik projektavimo stadijoje, ir iš esmės, jie projektuoja ne reaktorių o technologijas tam reaktoriui. nors dar net nesiruošia pradėt konkrečių statybos darbų artimiausiom dienom, bet numatytos išlaidos penkis kartus viršija LHC kainą
enzim 2008-02-19 00:01
O kaip ten su tais amerikonais? Tai jie pabėga, tai vėl sugryžta. Tai ką, jie atsisakė savo projekto? Ir dar, jau LHC magnetinio lauko stiprumas atrodo įspūdingai, o ITER nesiūbtels taip ,kad krustels Žemės magnetiniai poliai( jei galima su skaičiais prašyčiau)?
Anonymous 2008-02-19 01:01
jeigu nusikelciau 1 val atgal ar reiskia kad sutikciau save? butu ydomu man tai cia absurdas o ne moklo pasiekimai..
Andrius.V 2008-02-19 01:11
Kodėl turėtų? Sukoncentruotas stiprus laukas yra tik tam tikroje erdvės dalyje, tam tikrame toroide (tokamake, rusų išradime), tai kodėl turėtų kažkas atsitikt Žemės poliams? Nelabai kur mačiau informacijos, koks laukas bus naudojamas, tačiau prieš kelis metus buvo testuojamas bandomasis solenoidas, tai pavyko pasiekt 8 teslų lauką. Palyginimui: MRI (magnetinio rezonanso tyrimo) aparatuose naudojamas laukas iki 3 T, eksperimentiškai - iki 7; stipriausias iki tol pasiektas nuolatinis magnetinis laukas - 45 T, impulsinį - iki 100 teslų, o naudojant sprogmenis (tam tikras būdas itin aukštiems magnetiniams laukams gauti ir įdomiausia, kad tai išplaukia iš Maksvelo lygčių) - rekordinis 2,8 kiloteslų laukas ( http://ieeexplore.ieee.org/xpl/freeabs_ ... ber=823621 ). Kai matai, viskas gerai Teslų eilės laukai naudojami kasdienybėje, pvz., retųjų žemės magnetų kuriamas laukas siekia iki 1.25 T vidutiniškai. P.S. ITER dalyviai: http://lt.wikipedia.org/wiki/ITER#Dalyviai
Anonymous 2008-02-25 17:25
Mano nuomone jog vykti i praeiti neimanoma, nes tuomet turetu egzistuoti paraleliniai pasauliai. (gal tame ir vistaos dydis) mes dabar gyvename, taciau tuomet turi buti, kitas identiskas pasaulis, su mumis,kur griztume atgal. as manau kad reiktu atverti dvejus vartus tarp skirtingu pasauliu. dabartinio ir pries 5 mienutes (tarkim) bet nuvykes atgal 5 min, ir viska papasakojes savo draugui, jis jau turetu zinoti, kad tu po penkiu minuciu isvyksi, o jeigu sutiksi pats save, tai kam tau po 5 min vykti atgal, jei jau znai kad tai imanoma.. geriausiu atveju isprotetum arba taptum sizofreniku. jei as nuvyksiu 5000 metu atgal, ir pradesiu mokyti zmones, kalbos rasto ir panasiai. kad jie per 1000 metu issivystitu, tiek kiek mes per 2. juk tada arba turetu keistis dabartis-ateitis ( is kurios atvykau). o jei nesikeis, tai tik irodytu jog idetinsku pasauliu yra begales. gal tada ir visatos dydi suvoktume. jei kas nors cituos, parasykite normaliais zodziais, nes as tik 9-tokas, r puses cia(forume) pasakytu terminu nesuprantu.
Anonymous 2008-03-05 21:40
Sveiki, kas skaitote. Įdomu, labai įdomu tos kelionės laiku, bet... juk tada galėsime susitikti su savimi ir labai daug ką pakeisti. Ir ko gero pakeisti net dabartį,,,,, Labai jau fantastiškai atrodo. Antra vertus, kai Leonardo da Vinči nubraižė skraidančio aparato modelį, labai jau panašų į dabartinį lėktuvą, jį palaikė bepročiu... pagyvensim, pamatysim....
Anonymous 2008-03-06 11:40
I zeme paklivantys protonai sukelia didesniu energiju susidurimus??? Kaip taip gali buti, jei LHC greitintuve priespriesom susidurs protonai pasieke beveik sviesos greiti (sviesos greitis yra didziausias zinomas greitis)... Kad ta teorija butu teisinga reikia jog zeme spinduliuotu protonus skriejancius sviesos greiciu, arba protonai gali pasiekti greiti virsijanti sviesos... Gal kas galit paaiskinti???
Andrius.V 2008-03-06 16:20
Na, čia reikia nepamiršti atsižvelgti į reliatyvumą. Esmė tame, kad kai dalelės greitis labai labai labai artimas šviesos greičiui, jos kinetinė energijija labai labai staigiai didėja nors ir menkiausiai tą greitį padidinus (po kablelio kokį 6 skaičių ). T.y., artėjant prie šviesos greičio, dalelės energija eksponentiškai auga (grafikas čia: http://www.phys.unsw.edu.au/einsteinlig ... ations.htm ) Šiaip, kad viską pilnai suprastumėt, patarčiau tą nuorodą su nukreipimais perskaityt visą Na, o aš parodysiu, ką reiškia "nežymiai" pakeisti šviesos greitį. Kai kalbama apie greičius, artimus šviesos greičiui, klasikinė Niutono mechanika nebetinka, o reikia pereiti prie reliatyvumo. Tai reiškia, kad objekto (pvz., dalelės) masė pradeda priklausyti nuo šviesos greičio. Aukščiau pateiktoj nuorodoj violetine linija parodyta klasikinė dalelės kinetinė energija, augant jos greičiui. Tačiau tai yra neteisinga, reikia įvertint reliatyvistinę masę, t.y. dalelės masė padauginama iš tokio daugiklio (ten formulėse žymimas 'gama'): a = 1/sqrt(1 - (v/c)^2). kur v - dalelės greitis, c - šviesos greitis (nežinantiems, sqrt() - kvadratinė šaknis). Būtent šitas daugiklis lemia neįtikiėtinai daug. Taigi, grįžkime prie LHC. Jame protonai turės 7 TeV kinetinę energiją. T.y., jie skries: 99,999999. Išvados? mes protono greitį padidinom dar 0,0000008 %, o jo kinetinė energija išaugo tris kartus! Tai štai ir atsakymas, kaip gali iš kosmoso atskrieti protonai, su dar didesnėmis energijomis. Rašo, kad buvo užfiksuotos kosminių spindulių dalelės, kurios turėjo 3x10^8 TeV energiją (42860000 karto didesnę, nei bus LHC) (straipsniukas: http://prola.aps.org/pdf/RMP/v72/i3/p689_1 . Ten kaip tik yra lentelė, jog tokių dalelių, siekiančių 10^8 TeV eilę, per 36 metus buvo užfiksuota 14, tačiau vos 10 ar 100 kartų mažesnių energijų pasitaiko žymiai dažniau). T.y., jei tai būtų protonas, jis turėtu skrieti greičiu, lygiu 99,9999999999999999999995% šviesos greičio. Beje, teoriškai jokia dalelė, turinti masę, negalėtų skrieti greičiu, lygiu šviesos greičius, nes tada jos energija būtų begalinė.
Anonymous 2008-06-20 23:26
cmrtxv zwrgql vsnewbcri qanogr hyrcxjivk kmgl gijrcay
Anonymous 2008-06-21 11:51
Jei kada nors ateityje ir būtų sukurta tokia laiko mašina, tai ja būtų tikrai pasinaudota ir jau sulsuktume svečių iš kokių 3500-ujų metų. DEja nežinome nei nvieno fakto, kad mus būtų aplankę svečiai iš ateities, todėl vargu ar laiko mašina kada nors bus sukurta.
Tas_pac 2008-06-21 11:56
Arba jie pakankamai protingi jog suvoktu kad ysikisimas i praeity pakeistu ateity, labai pakeistu. Geriau nezaisti su degtukais fejaverku fabrike.
Anonymous 2008-06-21 12:51
argi nerytoj bus paleistas sis yrenginys?
Anonymous 2008-06-21 12:55
to abejojantis. Matau, kad esi debilas arba straipsnio neskaitei. Jei kelionės laiku ir bus įmanomos, tai atvykti bus galima į tą laiką, kuomet bus paleistas LHC. O tas, jei nežinai, dar neįvyko. P.S. net neabejojiu, kad po LHC paleidimo atsiras visokio plauko tipelių, teigiančių, jog jie iš ateities,