Biblijos tekstas sutalpintas į pusės kvadratinio milimetro ploto paviršių  (7)

Kaip jums idėja užrašyti Biblijos Senąjį Testamentą ant pusės kvadratinio milimetro pločio paviršiaus? Tokį plotą turi cukraus kristalėlis arba adatos galas. Ir tai nėra kažkuo ypatingas religinis gestas – mokslininkai šitaip nusprendė vaizdžiai pademonstruoti nanotechnologijų galimybes ir sudominti studijomis jaunimą. Kas iš to išeis, bus matyti ateityje, tačiau idėja tikrai originali.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Biblijos Senasis Testamentas pasirinktas neatsitiktinai – mokslinę „išdaigą“ sukūrė Izraelio mokslininkai iš technologinio universiteto (Technion). Biblija pasirinkta ne tik dėl simbolinės prasmės, bet ir kaip labai žinoma bei stora knyga – tokios apimties teksto sutalpinimas į 0.5 kvadratinių milimetrų plotą jau savaime yra stulbinantis.

Taip sudominti studentus technologijomis ir mokslu sumąstė profesorius Uri Sivanas, vadovaujantis Russell Berrie nanotechnologijų institutui (Russell Berrie Nanotechnology Institute), kuriame ir buvo atlikti visi darbai.

Įdomiausia, jog nuskenuotas Biblijos tekstas nebuvo niekaip apdorotas – nei archyvuotas, nei suspaustas. Pirmiausia mokslininkai turėjo pagaminti miniatiūrinio ploto paviršių. Šis kristaliukas pagamintas iš silicio plokštelės, padengtos 20 nm storio aukso sluoksniu. Tekstui užrašyti vietoj „markerio“ naudotas sufokusuotas galio jonų spindulys. Kaip visa tai veikė?

„Kuomet spindulys nukreipiamas į auksuotą silicio plokštelės paviršių, galio jonai išmušą aukso atomus ir pasirodo po jais esantis silicis. Suformuoto taškelio plotas siekia 40 nm. Suformuotas piešinukas pro elektroninį mikroskopą atrodo truputi tamsesnės spalvos nei auksinis fono paviršius. Tokiu būdu per valandą mes užrašėme 300 tūkstančių žodžių iš Senojo Testamento senąją žydų kalba“, - pasakoja vienas iš projekto dalyvių, Ohad Zohar, Technion instituto doktorantas, o taip pat mokslinis universiteto konsultantas mokymo programų reikmėms.

Teksto užrašymo procesas tetruko valandą su viršum, tuo tarpu valdančiosios kompiuterinės programos parengimui teko sugaišti tris mėnesius. Taigi, daugiau nei pusė Biblijos jau užrašyta, tačiau mokslininkai dar nebaigė visų darbų. Artimiausiu laiku jie planuoja su elektroniniu mikroskopu nufotografuoti visą nanobiblijos paviršių ir jį atspausdinti bei sutalpinti į 7x7 metrų pločio stendą. Kiekvienos raidės dydis neviršys 3 mm. Šį stendą planuojama pakabinti universiteto fizikos fakultete, o šalia jo pakabinti stendą su originaliu nanobiblijos eksponatu.

Mokslininkai tikisi, jog ši technologija pravers ne tik mokymo tikslams, bet ir didžiulių duomenų masyvų įrašymui ant biologinių ląstelių ar net DNR molekulių.

Plačiau: Israeli Scientists Inscribe Tiny Bible

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai (7)