Planuojama gaminti autonominius branduolinius reaktorius  (12)

Kompanija "Hyperion Power Generation" planuoja sukurti maždaug pusės kubinio metro dydžio portabilų branduolinį reaktorių. Jį būtų galima patalpinti į betoninę patalpą po žeme - jis 5 metus galėtų be jokio žmogaus įsikišimo energija aprūpinti 25000 namų.

Viduje vykstanti branduolinė reakcija galėtų generuoti 27 megavatus terminės energijos, kuri galėtų sukti išorinę elektrą gaminančią turbiną. Tai savotiška pirmoji branduolinė baterija, tačiau neaišku, ar idėją pavyks įgyvendinti.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Esminė kliūtis idėjai įgyvendinti yra ne tik techninis realizavimas, bet ir visiško saugumo užtikrinimas. Kompanija "Hyperion Power Generation" buvo sukurta tik prieš mėnesį Los Alamos (JAV) Nacionalinės laboratorijos iniciatyva, su tikslu palaipsniui diegti branduolinės energetikos technologijas privačiame sektoriuje. Jei viskas klostysis pagal planą, "Hyperion" turėtų pastatyti gamyklą New Mexico teritorijoje baigiantis 2012 metams ir pradėti gaminti pirmąją 4000 šių reaktorių partiją.
Patentas šiai idėjai buvo išduotas dar 2003 metais. Teoriškai reaktoriuje naudojami urano kristalai ir vandenilio izotopai, kurie specialios sistemos pagalba tarpusavyje palaiko savaime susireguliuojantį branduolinės reakcijos balansą. Atominės energijos priešininkai kol kas dar nespėjo pareikšti pretenzijų šiai idėjai, tačiau pirminiais duomenimis tokio energijos šaltinio ekologiškumą jie vertina skeptiškai.
Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(1)
(0)
(0)

Komentarai (12)