NASA inžinieriai slapta kuria alternatyvią raketą skrydžiams į Mėnulį  (1)

Šiuo metu NASA inžinieriai baigia kurti naujos kartos skrydžiams į Mėnulį skirtą nešančiąją raketą "Ares". Testavimo darbai numatyti jau po metų, o 2020 metais planuojama vėl nusileisti mėnulyje. Dvi naujosios raketos parodytos nuotraukoje kairėje - didesnioji yra maždaug 6 metrais aukštesnė už "Saturn V", kuri pirmą kartą nuskraidino žmones į Mėnulį. Tačiau kai kurie iš tų pačių inžinierių laisvu laiku slapta su dešimtimis į pensiją išėjusių kolegų ir kosminių tyrimų entuziastų kuria alternatyvų projektą pavadinimu "Jupiter" (nuotraukoje dešinėje). Teigiama, jog ios dvi raketos bus ne tik pigesnės, bet ir saugesnės ir galingesnės lyginant su "Ares".


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Didesnioji "Ares" raketa skirta transportuoti techniniam kroviniui, pavyzdžiui, mėnuleigiui. Mažesnioji versija galės transportuoti keturis astronautus. Tuo tarpu "Jupiter" raketų kuro cisternų konstrukcija yra analogiška abiems variantams - tiek techniniam kroviniui transportuoti, tiek astronautams skraidinti. NASA vadovybės atstovai pripažįsta, jog jie žino apie alternatyvų projektą, tačiau teigia, jog jis neveiks dėl "nepatikimų skaičiavimų, kurie neatitinka realybės". Projektuotojai savo ruožtu su tuo nesutinka ir teigia, jog jų kūrinys gali potencialiai sutaupyti 19 milijardų dolerių vien projektavimo kaštams, o 20 metų bėgyje - 16 milijardų dolerių eksploatavimo kaštams ("Ares" raketų eksploatavimas 20 metų bėgyje kainuos JAV 230 milijardų dolerių).

Kol kas nepanašu, kad NASA savanoriškai pripažintų "Jupiter" pranašumą, tačiau jau dabar ji yra aktyviai kritikuojama apie pernelyg dideles programai skiriamas išlaidas. Situacija gali pasikeisti po JAV prezidento rinkimų.

(0)
(0)
(0)

Komentarai (1)