CTX atvaizdavimas - galimybė naršyti po trimatį gyvūnų vidų  (0)

JAV Brauno universiteto mokslininkai viename aparate sujungė kompiuterinę tomografiją, filmavimą rentgeno spinduliais ir programinę įrangą. Rezultatas – trimatis judančių kaulų vaizdas. Nors sistema yra prototipo etape ir užima visą kambarį, ji jau padeda mokslininkams atsakyti į keblius klausimus apie gyvūnų biomechaniką – pavyzdžiui, apie tai, kaip paukščiai išmoko skraidyti. Tuo tarpu ortopedijos chirurgai įrankį galėtų panaudoti ieškodami geresnių būdų gydyti kaulų, raiščių ir sąnarių pažeidimams.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Egzistuoja ir alternatyvių būdų naršyti po gyvų padarų vidų, tačiau jiems trūksta arba greičio, arba detalumo, arba gylio. Pavyzdžiui, kompiuterinė tomografija, kurios nuotraukas esame matę daugelis, geba pateikti trimačius vaizdus, bet skenavimas vyksta lėtai, o tiriamasis negali net krustelėti. Kitas metodas, fluoroskopija, gali sukurti filmą iš daugelio rentgeno nuotraukų, tačiau vaizdas yra dvimatis ir daug prastesnės kokybės, lyginant su tomografija.

Naujoji technologija, pavadinta CTX atvaizdavimu (CTX imaging), sujungia abiejų ankstesniųjų metodų stipriasias puses. Pirmiausia statiškas subjektas peršviečiamas tradicinės tomografijos metodu, išgaunant trimatės kaulų struktūros vaizdą. Tuomet fluoroskopijos pagalba 1000 kadrų per sekundę greičiu padaroma nuotraukų iš dviejų skirtingų kampų. Galiausiai visa informacija persiunčiama į vaizdo apdorojimo programą, kuri sujungia nuotraukas. Taip sukuriamas erdvinis judančių kaulų vaizdas, kurio detalumas siekia 1/10 milimetro ir kurį galima peržiūrėti iš bet kurios pusės.

Darbams vadovaujanti biomechanikos profesorė Elizabet Breinerd sako, kad nors artimiausiu laiku technologija į akinių porą tikrai netilps, komercinė sistemos versija, kurianti vaizdus realiu laiku, turėtų būti parengta iki 2010 m.

Šaltinis: ErdvėlaivisŽemė

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Erdvėlaivis Žemė
(0)
(0)
(0)

Komentarai (0)