Rusai sukūrė kvėpuoti Marse tinkamą orą  (14)

Rusijos mokslininkai sukūrė dujų mišinį, kuriuo būsimos pilotuojamos ekspedicijos į Marsą nariai galėtų kvėpuoti kelionės metu ir pačioje Raudonojoje planetoje.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Maskvos Biomedicinos problemų institute buvo pagaminta eksperimentinė erdvėlaivio kapsulė, imituojanti skrydžio į Marsą sąlygas. Dešimt dienų trukusio eksperimento metu jo dalyviai kvėpavo ne oru, o specialiu dujų mišiniu, pranešė „RussiaToday.ru“.

Pasak mokslininkų, didžiąją jo dalį sudarė argonas – dujos, kurių Žemės atmosferoje tėra tik mažiau nei 1 proc. Tuo tarpu Marse argonas sudaro apie 2 proc. atmosferos. Pagal tam tikrą proporciją sumaišytas su deguonimi jis gali užtikrinti patikimas kvėpuoti tinkamo oro atsargas.

„60 proc. dujų mišinio kapsulėje sudarė argonas, likusi dalis – deguonis ir azotas. Mes tyrėme, kaip žmonės reaguos į tokį dujų mišinį ir kaip galės vykdyti užduotis esant tokioms fizinėms ir psichologinėms sąlygoms“, -sakė eksperimento vadovas A. Djačenka.

Pasibaigus eksperimentui jame dalyvavę savanoriai sakė, kad dujų mišinys kapsulėje „absoliučiai skyrėsi“ nuo išorės oro.

„Kai prasivėrė liukas, iš karto pajutau, kaip skiriasi oras. Jis tiesiog kvepia. Negalima nė lyginti su tuo dujų kokteiliu, kuriuo kvėpavome čia, viduje“, - sakė vienas eksperimento dalyvių R. Černogorovas.

Biomedicinos problemų institute planuojami dar du „Marso oro“ eksperimentai“ – vienas jų bus 120, kitas – 500 dienų trukmės.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai (14)