Europiečių kosminis laivas susijungė su Tarptautine kosmoso stotimi  (5)

Europoje pagamintas krovininis erdvėlaivis „Jules Verne“ (ATV) ketvirtadienį sėkmingai prisijungė prie Tarptautinės kosmoso stoties (TKS). Visa susijungimo procedūra praėjo sėkmingai ir visiškai automatiškai, be astronautų įsikišimo.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Apie krovininio erdvėlaivio "Žiulis Vernas" startą mes jau rašėme šioje naujienoje. Joje buvo pateiktas ir šios misijos aprašymas, tad nebesikartosime.

Erdvėlaivio automatika sėkmingai prišvartavo laivą prie rusiškosios TKS dalies - modulio „Žvaigždė“. Susijungimas su moduliu įvyko balandžio 3 dieną 14 val. 55 min. Grinvičo (17 val. 55 min. Lietuvos) laiku.

Europos kosminei agentūrai tai buvo jaudinanti akimirka – tai juk pirmasis nepilotuojamo erdvėlaivio skrydis „kovinėse“ sąlygose ir pirmasis automatizuotas susijungimas su TKS stotimi. Tuo labiau, jog "Žiulis Vernas" yra pat sudėtingiausias dabartinis erdvėlaivis pasaulyje (na, neskaitant JAV vis dar eksploatuojamų šatlų).

Tiesa, susijungimas nevyko taip paprastai kaip galima įsivaizduoti – erdvėlaivis prieš tai atliko kelias repeticijas – kovo 29 ir 31 d. Paskutinės repeticijos metu erdvėlaivis prie TKS priartėjo per 11 metrų - šis atstumas tapo savotiška riba. Susijungimo metu ties šia riba erdvėlaivis kurį laiką pastovėjo ir tik tada pamažu priartėjo prie stoties.

Įdomu tai, jog paskatinti sėkmės, ESA inžinieriai planuoja ATV bazėje sukurti visą seriją kosminių erdvėlaivių – tame tarpe ir pilotuojamų. Įdomiausia, jog jie bus skirti ne tik orbitiniams skrydžiams, bet ir kelionėms į daug tolimesnius taškus. Kad ir į Marsą.

Nuotraukoje pavaizduota, kaip erdvėlaivis, naudodamas naują optinę sistemą, fiksuoja savo padėtį atžvilgiu stoties. Apačioje matyti prišvartuotas erdvėlaivis Žemėje esančio valdymo centro monitoriuose.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai (5)