NASA perskirsto Saulės sistemos planetų tyrimų prioritetus  (6)

Praėjusią savaitę Hiūstone vykusioje tarptautinėje konferencijoje apie Mėnulį ir kitas planetas (LPSC 2008), NASA vadovas Michael Griffin pranešė, jog agentūra perskirstys ateinančių metų lėšas, skirtas Saulės sistemos planetų tyrimams. Kitaip tariant, ateinančiais metais ims keistis NASA prioritetai.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Vienas iš pagrindinių „siurprizų“ – Marso tyrimų finansavimas sumažės beveik dvigubai – nuo dabartinių $630 milijonų iki $343 milijonų į metus (2009-2012 laikotarpiu). Tai nereiškia, jog visi einamieji ar planiniai projektai bus nutraukti, tiesiog keičiasi NASA prioritetai, nuo šiol akcentuojantis išorinių Saulės sistemos planetų tyrimą.

Artimiausia didelė Marso tyrimo misija numatyta 2009 metais – tuo metu turėtų startuoti Mars Science Laboratory (MSL) – 850 kg sveriantis marsaeigis, kurio viena iš pagrindinių užduočių vandens ir aišku gyvybės įrodymų paieška Raudonojoje planetoje. Šiai misijai apkarpytas biudžetas įtakos padaryti neturėtų. Tačiau toliau pagrindinis dėmesys bus nukreiptas į žymiai tolesnes planetas – konkrečiai į Jupiterio sistemą ir jo palydovą Europą, o ateityje turbūt ir Titaną.

Toks prioritetų perskirstymas sukėlė neramiais diskusijas apie projekto Mars Sample Return ateities perspektyvas. Jo esmė – į Žemę parvežti Marso paviršiaus mėginių. Šis projektas iki šiol vis dar tėra diskusijų lygmenyje, tačiau jo idėja gimė dar 2004 metais. Pagal dabartinį suvokimą, jis turėtų būti vykdomas tarptautiniu lygiu – NASA agentūra planuoja bendradarbiauti su ESA ir kitais partneriais.

Tačiau Europos agentūrai ESA gali būti sunku įkalbėti ES vyriausybes skirti finansavimą šiam projektui, kuomet turtingiausia kosminė agentūra keičia prioritetų sistemą. Pats NASA vadovas šiuos nuogąstavimus pakomentavo dvejopai: iš vienos pusės, anksčiau ar vėliau, bet Marso tyrimams skirtos lėšos turės būti sumažintos, o iš kitos pusės – NASA vis dar domina ir Mars Sample Return projektas, tad jo idėjos jie neskuba atsisakyti.

Na, bet čia ateities planai. Dabar gi visai netrukus astronomų ir jiems prijaučiančių žmonių dėmesį tuoj vėl prikaustys Marso planeta – pagal planą šių metų kovo 25 dieną Marsą pasieks dar vienas tyrimų zondas - Phoenix Mars Lander (apie jo startą mes rašėme čia).

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai (6)