Kas sieja Saturno palydovus?  (0)

Iš pirmo žvilgsnio Saturno palydovai (keli jų pateikti iliustracijoje) atrodo labai skirtingi: vieni – duobėti, kitų paviršius lygus lyg niekad neliestas, vienas atrodo korėtas, kitas – dviveidis, kai kurie trykšta aktyviomis versmėmis, dar kiti atrodo tarsi pasigrobti iš tolimų Saulės sistemos pakraščių. Tačiau daugelis iš jų turi ir bendrą bruožą – paslaptingą juodą medžiagą, dengiančią paviršių.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

„Mes tik pradedame atskleisti šių keistų ir skirtingų mėnulių paslaptis“, – sako NASA erdvėlaivio „Cassini“ projekto mokslininkė Rosaly Lopes iš NASA Raketinės traukos laboratorijos (JPL) Pasadenoje, Kalifornijoje. Kitos „Cassini“ mokslininkės Bonnie Buratti nuomone, Saturno palydovų sistemoje veikia kažkoks medžiagos pernešimo mechanizmas. Kol kas neaiškios jo detalės, tačiau daugėja įrodymų, kad tamsi medžiaga, dengianti daugelio Saturno palydovų paviršių, yra tos pačios kilmės, taigi kažkokiu būdu yra pernešama nuo vieno palydovo ant kito.

Žurnalo „Icarus“ vasario mėn. numeryje buvo paskelbta net 14 straipsnių, analizuojančių įvairių palydovų panašumus ir skirtumus. Pavyzdžiui, tyrinėdami Saturno palydovo Dionės paviršiuje esančią juodąją medžiagą „Cassini“ regimosios ir infraraudonosios šviesos spektroskopais, mokslininkai nustatė, kad ji susideda iš nepaprastai smulkių dulkelių ir yra iš kažkur atnešta ant šio palydovo paviršiaus. Labai panašios medžiagos aptikta ir ant Febės, Japeto, Hiperiono ir Epimetėjaus, o taip pat Saturno F-žiede. Kokia tai medžiaga, ir iš kur ji buvo atnešta, kol kas lieka paslaptis, kurią mokslininkai dar stengiasi atskleisti.

Kai kurie iš Saturno mėnulių tebėra geologiškai aktyvūs.„Cassini“ stebėjimai parodė metano ir vandens ledo debesį, supantį Dionę. Iš palyginti šilto Encelado pietinio ašigalio rajono trykšta ledo fontanai, kaip manoma, papildantys Saturno E-žiedą. Mokslininkai dabar su nekantrumu laukia kovo 12 d., kai „Cassini“ praskries visai arti – vos 50 km aukštyje virš aktyviojo Encelado paviršiaus. Tikimasi, kad šis praskriejimas suteiks daug medžiagos, padėsiančios atskleisti šio Saturno mėnulio paslaptis.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai (0)

Susijusios žymos: