Titano gamtinių dujų resursai daug kartų lenkia žemiškuosius  (14)

Viename iš Saturno palydovų, Titane, NASA tarpplanetinis zondas Cassini aptiko milžiniškas gamtinių dujų ir kitų angliavandenilių atsargas. Mokslininkai senokai spėjo, jog Titane galėtų būti nemažai šių medžiagų, tačiau tikri įrodymai apie tai gauti tik dabar. Zondas Cassini aptiko ištisus angliavandenilių ežerus ir ledynus.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Dabar Cassini zondas su radaro pagalba jau yra ištyręs apie 1/5 Titano paviršiaus, principe šiaurinio poliaus teritoriją. Šioje teritorijoje yra keli šimtai ežerų ir jūrų. Mokslininkų nuomone, pusė vien šių ežerų turi daugiau gamtinių dujų, nei kad visi žinomi Žemės šaltiniai.

Ateityje Cassini zondas tyrinės pietinį polių ir kitas palydovo teritorijas. Mokslininkai tikisi tiksliau įvardinti angliavandenių jūros cheminę sudėtį. Kol kas spėjama, jog pagrindinis komponentas yra skystas metanas.

Deja, nors gamtinių dujų resursai yra milžiniški, tačiau dėl didžiulio atstumo ir žemos temperatūros (Titane ji svyruoja apie -180 laipsnių Celsijaus) realus jos išgavimas dabartiniam Žemės technikos lygiui yra neįmanomas, tad mokslininkai tokių galimybių nė nesvarsto. O ateityje, galbūt cheminis kuras apskritai taps nebereikalingas.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai (14)