Magelano debesis savo pirštu „pradūrė“ Paukščių Tako galaktiką  (1)

Naomi McClure-Griffiths ir jos kolegos iš Australijos mokslinių tyrimų centro CSIRO aptiko gigantišką vandenilio dujų čiurkšlę, sklindančią iš mūsų kaimyninės galaktikos ir jau palietusią mūsų gimtąją, Paukščių Tako galaktiką.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Tai net ir kosminiais masteliais milžiniško ilgio čiurkšlė, sujungusi per 168 tūkstančius šviesmečių nutolusias galaktikas. Įspūdinga čiurkšlė primena ištįsusį pirštą ir pavadinta HVC306-2+230. Mūsų galaktikoje „piršto“ galas palietė sritį, esančią per 70 tūkstančių šviesmečių nuo Saulės sistemos. Žiūrint iš Žemės, šio susidūrimo reiktų ieškoti Pietinio Kryžiaus žvaigždynų kryptimi.

Kaip matyti iš susidūrimo iliustracijos, dujinis pirštas (gas finger) yra milžiniško dujų srauto Leading Arm galiukas. Jis aptiktas dėka Australijos radijo teleskopo. Dujinės „rankos“ šaltinis – Didysis Magelano Debesis – taip vadinama kaimyninė mūsų galaktika (tiksliau dviejų nedidelių galaktikų sąjunga), kuri kaip manoma yra Paukščio Tako palydovinė galaktika.

Toks galaktikų pasisveikinimas žalos padaryti neturėtų, tačiau astronomams jis labai įdomus dėl to, jog leis geriau įvertinti Magelano debesies ateitį ir galbūt užbaigs diskusijas dėl to, ar tikrai ši galaktika yra palydovinė mūsų gimtajai galaktikai. Tas faktas, jog šios dvi galaktikos ilgą laiką skrieja kartu, kai kurių mokslininkų neįtikina – tai gali būti tik laikinas sutapimas.

Visgi Magelano galaktika palydovine laikoma jau labai senai. Taip ji įvardinama visuose pagrindiniuose žinynuose, nors to nepaneigiamų įrodymų kaip ir nėra. Tačiau jau praeitais metais paaiškėjo, jog Magelano debesies judėjimo greitis yra žymiai didesnis nei buvo manoma anksčiau, tad ateityje ši galaktika turėtų mus palikti.

Tiesa, šiuose skaičiavimuose neįvertinta tamsiosios medžiagos įnešamos korekcijos, tad padarytos išvados nėra vienareikšmiškai priimtinos.

Australijos mokslininkai mano, jog Leading Arm srautas yra tarsi kažkas panašaus į potvynio vandenį. Jį greičiausiai suformavo ne pats Magelano debesis, o Paukščių Tako galaktikos trauka. Mokslininkų nuomone, nustačius tikslią dujų „rankos“ ir „piršto“ padėtį, bus galima įvertinti kur ateityje judės pats Magelano debesis.

Pagal dabartinius Australijos mokslininkų modelius išeina, jog ši galaktika visgi yra palydovinė ir ateityje judės panašiai ta krytimi, kurią rodo dujinė ranka. Šitokia prielaida yra modelyje atkuria panašesnę dabartinio dujų „piršto“ dinamiką į pastebėtą, nei kad prielaida, jog ši galaktika tiesiog atsitiktinai skrieja šalia. Tačiau patys mokslininkai pabrėžia, jog sudarytas modelis negalutinis ir pats klausimas vis dar lieka atviras.

Reikia priminti, jog tai ne vienintelis vandenilio dujų "vizitas" į mūsų galaktiką. Pagal savo mastelius dar didesnis susidūrimas įvyks su Smito debesimi, apie kurį mes rašėme šioje naujienoje.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(1)
(0)
(1)

Komentarai (1)