Marsaeigiai atšventė 4 metų jubiliejų  (10)

Apie Marso paviršiuje riedančius du ištvermingus marsaeigius „Spirit“ ir „Opportunity“ žino turbūt visas pasaulis – o ir mūsų portale apie juos ne kartą jau rašyta. Dažnai jie vadinami tikra žemiškųjų technologijų pažiba - jie misiją tęsia ne 90 numatytų, o jau virš 1,4 tūkst. dienų. Visgi smėlio audros, atšiaurus planetos klimatas veikia techniką – abu marsaeigiai turi gedimų, tačiau dabar ne apie tai – sausio mėnesį abu marsaeigiai atšventė 4 metų jubiliejų kaip jau tyrinėja Marso paviršių. Atsižvelgiant į atšiaurias sąlygas tai tikrai įspūdingas pasiekimas.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Tad kuo dabar užsiima marsaeigiai? Abu jie skirtingose Marso pusėse vis dar atlieka tyrimus. Opportunity ir toliau pamažu leidžiasi į Viktorijos kraterį. Tiesa, leidimasis nėra paprastas – marsaeigis daugiau stovi, nei juda, tad nuo kraterio krašto dar nelabai toli ir pajudėjo. Tačiau skubėti nėra kur – kaip praneša NASA darbuotojai, aplink marsaeigi tiek tiriamosios medžiagos (akmenų, grunto ir t.t.), jog jis visą laiką užsiėmęs net ir stovėdamas vietoje. Tuo pačiu marsaeigis intensyviai fotografuoja apylinkes ir siunčia nuotraukas į Žemę.

Iš esmės Opportunity dabar atidžiai fotografuoja šviesią skaldą, sluoksniais išlindusią iš grunto ir ima mėginius. Kalbant apie nuotraukas, Marso entuziastams NASA specialistai parengė nedidelę dovanėlę. Internete jie patalpino nuostabią Viktorijos kraterio panoramą, atsiveriančią nuo Duck Bay iškišulio, ant kurio dabar ir yra Opportunity. Nuotraukoje matyti labai smulkios detalės paviršiaus, esančio netoli nuo marsaeigio. Viename iš nuotraukos fragmentų matyti ir akmuo, kurį robotas spėjo „išgražinti“ imdamas mėginius (šis akmuo matyti antrosios iliustracijos viršutiniuose kadruose).

Tai kur ta „stebuklinga“ nuotrauka? Štai čia – tik nepamirškit, jog ji užima 26 megabaitus (JPEG, 10000x3042).

O ką šiuo metu veikia Spirit? Ta patį, ką ir jo brolis Opportunity – toliau tyrinėja Marso paviršių. Apie jo paskutinį atradimą mes jau rašėme, tad nesiplėsime.

Na, o jei įdomu, tai į Marsą Spirit nusileido 2004 metų sausio 4 dieną, o Opportunity 2004 metų sausio 25 dieną.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai (10)

Susijusios žymos: