Nufotografuota nematoma Merkurijaus pusė  (8)

Sausio 14 dieną MESSENGER misijos metu nufotografuota nematoma Merkurijaus pusė. Nuotrauka padaryta iš maždaug 27000km atstumo. Anksčiau ši teritorija buvo neužfiksuota, nors "Mariner 10" zondas 1974-1975 metais pro planetą praskriejo tris kartus - deja, kiekvieną kartą būdavo apšviestas tas pats Merkurijaus pusrutulis, ir į nuotraukas pateko mažiau nei pusė viso paviršiaus. Planetas tyrinėjantys mokslininkai daugiau nei 30 metų spėliojo, ką pamatys "nematomoje" pusėje.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Nuotrauka daryta plataus kampo fotokamera, kuri yra specialaus instrumento "Mercury Dual Imaging System" (MDIS) sudedamoji dalis. Nuotraukoje matomos maždaug 10km dydžio planetos paviršiaus detalės.

Kaip ir anksčiau ištirtoje Merkurijaus dalyje, šis pusrutulis tankiai padengtas krateriais. Jo viršutinėje dešinėje pusėje taip pat yra gigantiška Caloris įduba, tikėtina susiformavusi nukritus didžiuliam asteroidui ar kometai. Ši įduba yra viena didžiausių ir manoma, jog "jauniausių" tokio tipo įdubų visoje Saulės sistemoje. Įdubos dugnas taip pat padengtas iš skirtingos sudėties uolienų nei likęs paviršius.
NASA žada, jog skrydžio metu bus padarytos ir kitos, daug detalesnės ir spalvotos nuotraukos. Šie vaizdai kartu su matavimų duomenimis leis sudaryti globalų Merkurijaus paviršiaus modelį, kuris savo ruožtu leis daugiau suprasti apie artimiausios Saulei planetos formavimąsi ir geologinę istoriją. 

Papildomos informacijos apie šį skrydį galima rasti adresu  http://messenger.jhuapl.edu/mer_flyby1.html.


MESSENGER (MErcury Surface, Space ENvironment, GEochemistry, and Ranging) yra NASA remiama mokslinė Merkurijaus planetos tyrimų misija. MESSENGER erdvėlaivis startavo 2004 metų balandžio 3 dieną. Metus truksiantis Merkurijaus tyrimas bus pradėtas 2011 metų kovą. 

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(2)
(0)
(1)

Komentarai (8)

Susijusios žymos: