Prasidėjo naujas Saulės aktyvumo ciklas  (42)

NASA ir NOAA (The National Oceanic and Atmospheric Administration) specialistai praneša, jog šiomis dienomis prasideda naujas, 24 nuo stebėjimų pradžios Saulės ciklas. Tai nėra vien astronomus dominantis reiškinys – jo pasekmes pajaučia dažnas gyventojas, nes cikliškai sustiprėjančios magnetinės Saulės audros ne tik įtakoja sveikatą, bet veikia ir palydovų bei ryšio tinklus.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Saulės ciklas, kurio intensyvumas keičiasi vidutiniškai kas 11 metų, lemia Žemėje vykstančių magnetinių audrų intensyvumą. Paskutiniaisiais metais Saulės aktyvumas buvo labai žemas, kas leido nuspėti, jog artėjo paskutiniojo, 23 –jo Saulės ciklo pabaiga. Šiame cikle intensyviausios magnetinės audros, sukeltos Saulės paviršiuje vykstančių sprogimų ir jų metų į kosmosą išsviestų elektromagnetinių bangų bei greitų elementariųjų dalelių srautų, vyko 2000-2003 metais. Kada prasidės naujasis ciklas įvardinti labai sunku – panašu, jog jis formuojasi jau dabar. Kas gi nulėmė tokius spėjimus? Norint atsakyti į šį klausimą, pirmiausia reikia priminti, su kuo susiję Saulės aktyvumo ciklai.

David Hathaway, Saulės fizikos specialistas iš NASA agentūros (solar physicist at NASA’s Marshall Space Flight Center in Huntsville) aiškina, jog „naujieji ciklai visada prasideda nuo naujos Saulės dėmes atsiradimo poliarinėse platumose – tai tarsi atvirkščio poliarumo dėmė“. Atvirkštinis poliarumas reiškia tai, jog magnetinės linijos turi kryptį, priešingą nei kad prieš tai buvusio ciklo metu. Poliarinės platumos turimos omenyje platumos juostos nuo Saulės polių per 25-30 laipsnių nutolusi erdvė. Tuo tarpu senosios Saulės dėmės koncentruojasi ekvatoriaus platumose.

Praėjusių metų gruodžio 11 dieną pastebėta nauja Saulės audra 24 laipsnių Šiaurės pusrutulio platumoje. Be to jos matavimai parodė, jog magnetinių linijų poliarumas yra priešingas nei kad buvo iki šiol. Tačiau tuo metu pastebėta tik pati audra, o Saulės dėmės nebuvo aptikta. Tačiau sausio mėnesio stebėjimai su aparatu SOHO leido aptikti 27 laipsnių platumoje atsiradusią naują Saulės dėmę. Taigi, visi požymiai liudija apie naują Saulės aktyvumo ciklo pradžią.

Tiesa, kol kas jis tik prasideda ir įsismaginimui reikės tam tikro laiko kiekio. Kol kas ciklas pamažu kaups savo energiją ir tai užtruks kelis metus. „Mes dar turime truputi ramaus laiko“, - pasakoja Hathaway. Pačio aktyvumo piko laukiama 2011 – 2012 metais. Daugumos tyrinėtojų nuomone, šis ciklas bus ypatingai aktyvus, tad piko laikotarpiu bus dažni poliariniai švytėjimai ir negana to didelį krūvį patirs elektronika, ypač palydovinis ryšys.

Inžinieriai perspėja, jog suaktyvėjus Saulės magnetinėms audroms gali sutrikti mobilusis ryšys ir GPS palydovų signalai. Nors didžiausias aktyvumas laukiamas 2011-2012 metais, tačiau jau ir iki to laiko elektronika jaus dažnėjančius Saulės vėjus.

NASA astronomams ateinantys metais bus labai įtempti, nes naujasis Saulės ciklas planuojamas stebėti pasitelkus SDO (Solar Dynamics Observatory) – jungtinę Saulės dinamikos observatoriją, į kurią įeina aparatai SOHO, STEREO, Hinode ir kiti.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(3)
(1)
(2)

Komentarai (42)

Susijusios žymos: