Juodosios skylės vogčiomis kėsinasi į Paukščių Taką  (9)

Kompiuteriniai modeliai rodo, kad susijungiant juodosioms skylėms, susilieję objektai gali būti išmesti iš juos supančio žvaigždžių spiečiaus. Astronomai ramina, kad tokio proceso metu gimusios klajojančios juodosios skylės Žemei pavojaus nekelia. Jie turi pakankamai įrodymų, kad šimtus kartų lengvesnės už Saulę mažos juodosios skylės atsirado milžiniškoms žvaigždėms sprogus kaip supernovoms.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Taip pat aišku, kad beveik visų galaktikų centruose turi būti vadinamosios ypač didelės juodosios skylės. Jos milijonus ar milijardą kartų sunkesnės už mūsų Saulę. Teorijoje daroma prielaida, kad vidutinio dydžio juodosios skylės masė lygi kelių tūkstančių Saulių masei. Jos turėtų būti aptinkamos sferiniuose spiečiuose – senose nuo 100 tūkst. iki 1 mln. gravitacijos ryšiais susijusiose žvaigždžių grupėse.

Vien Paukščių Take yra apie 200 sferinių spiečių. Mokslininkai mano, kad juodosios skylės auga susijungiant mažoms juodosioms skylėms į sunkesnius objektus. Susijungiant dviems skirtingu greičiu besisukančioms ir skirtingo dydžio juodosioms skylėms, naujasis objektas gauna didelį „spyrį“, siekiantį 4 tūkst. km/s. „Spyrį“ sukelia pulsacija įvykių erdvėje.

JAV Našvilio Vanderbilto universiteto tyrėjų komanda, vadovaujama dr. Kelly Holley-Bockelmann, atliko kompiuterinę simuliaciją, kurios metu siekta ištirti vidutinio dydžio žvaigždžių augimą susijungiant mažoms juodosioms skylėms, susiformuojančioms sprogstant milžiniškoms žvaigždėms. Šios žvaigždės dydžio juodosios skylės dažnai sutinkamos sferiniuose spiečiuose.

Pasitelkdama atsargiausias prielaidas dr. K. Bockelmann su kolegomis nustatė, kad net jei kiekvienas sferinis spiečius sužibtų vidutinės masės juodąja skyle, sėkmingų susijungimų metu išliktų tik 30 proc. juodųjų skylių. Tyrėjai taip pat nustatė, kad šiandien mažiau kaip 2 proc. sferinių spiečių turi vidutinės masės juodąsias skyles. Tai reiškia, kad Paukščių Take nematomos klaidžioja šimtai vidutinio dydžio juodųjų žvaigždžių.

Dr. K. Bockelmann teigia, kad dėl to mums nereikėtų baimintis. Pavojingas ruožas apie juodąją skylę yra 100 km. Pavojus kiltų, jeigu klajojanti juodoji skylė kometas nukreiptų į Saulės sistemą. Tačiau tokia tikimybė per metus prilygtų vienam atvejui iš kvadrilijono. Taigi nieko blogo neatsitiks.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai (9)